v-ukraini-stvoryly-hrupu-z-rozrobky-pravopysu-krymskotatarskoi-movy-na-osnovi-latynytsi

В Україні створили групу з розробки правопису кримськотатарської мови

 • 20922 переглядiв

В Україні створили робочу групу з розроблення правопису кримськотатарської мови на основі латинського алфавіту. Про це повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, передає УНН.

Деталі 

Сьогодні під співголовуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулося чергове засідання Національної комісії з питань кримськотатарської мови. 

У засіданні взяли участь співголови Нацкомісії: Постійний Представник Президента в АРК Таміла Ташева, Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, а також представники державних органів та мовознавці з освітніх установ. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд схвалив стратегію розвитку кримськотатарської мови на 10 років

У  відомстві розповіли, що учасники обговорили стан реалізації проєкту правопису кримськотатарської мови з використанням алфавіту цієї мови на основі латинської графіки. 

Представник від Державної служби з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) повідомив про створення робочої групи, яка займатиметься розробленням правопису. До складу групи увійшли мовознавці, а також представники наукової спільноти від кримськотатарського народу. Вони працюватимуть над розробленням офіційного правопису кримськотатарської мови на основі латинського алфавіту.  

- резюмували у відомстві.

Доповнення 

У Мінреінтеграції підкреслили, що згідно з розпорядженням Уряду проєкт правопису кримськотатарської мови на базі латинської графіки має бути розроблений до 30 вересня 2024 року. 

Зазначається, що відповідальними за розроблення правопису визначено ДЕСС та МОН. 

Віцепрем'єр-міністр - міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що новий правопис необхідний для захисту та популяризації кримськотатарської мови. 

Для захисту та популяризації кримськотатарської мови впровадження нового правопису – вкрай необхідне рішення. Адже використання латинського алфавіту полегшить вивчення мови як етнічними кримськими татарами, так і всіма охочими.

- переконує Верещук.

Нагадаємо

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав всіх іноземців та осіб без громадянства, які посилилися в окупованому Криму, негайно покинути півострів.

Володимир Омельченко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    В Україні створять Агенцію захисту прав військовослужбовців

     • 19219 переглядiв

    Знайдено третю жертву обстрілу лікарні у Селидовому

     • 20507 переглядiв

    В Україні будуть випускати NFT-марки

     • 23679 переглядiв