ukenru
uryad-proponuye-zrobiti-naftogaz-yedinim-postachalnikom-gazu

Уряд пропонує зробити "Нафтогаз" єдиним постачальником газу

 • 118794 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. Під час сьогоднішньої зустрічі народних депутатів від фракції “Слуга народу” із прем’єром Денисом Шмигалем, в. о. міністра енергетики Юрієм Вітренком та головою НАК “Нафтогаз” Андрієм Коболєвим було представлено два плани виходу з “тарифної кризи”. Перший - “Нафтогаз” стає єдиним постачальником газу для населення, другий — встановлення максимальної маржинальності. Про це УНН розповів народний депутат України від фракції “Слуга народу” Олександр Качура.

“Ми надали уряду ще два дні, щоб вони прокомунікували між НКРЕКП, “Нафтогазом”, Вітренком, Шмигалем та головою профільного комітету ВР Герусом, якого раніше чомусь не запрошували на цю зустріч. Зараз о шостій годині (18:00 — ред.) буде ще професійна нарада проходити", - сказав нардеп.

За його словами, перша нарада — це більш про те, що турбує.

"Нам запропонували два варіанти виходу ситуації — Вітренка та Коболєва. Так, Коболєв запропонував, щоб “Нафтогаз” надавав населенню всі послуги, замість облгазів. І це буде дешевше, але це сумнівна, на мій та експертний погляд, ідея. І є другий варіант, який запропонував Вітренко — “кабмінівський”. Тут основною ідеєю є встановлення максимальної маржинальності і державне регулювання. За словами очільника Міненерго конкуренція — це добре, але конкуренція є там, де є нормальне регулювання. Чекаємо невідкладного розв'язання питання. Моя особиста ціль це припинення підвищення тарифів”, - зазначив Качура.

Раніше УНН повідомляв, що народні депутати від фракції “Слуга народу” провели онлайн зустріч із прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, т. в. о. міністра енергетики Юрієм Вітренком та головою НАК “Нафтогаз” Андрієм Коболєвим, на якій обговорювали ситуацію з підвищенням тарифів для населення.

Зазначимо, що вже кілька тижнів у низці міст України тривають масові акції протесту проти зростання тарифів, які влада обіцяла не підвищувати.

Ще у грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%, але “не так сталося, як гадалося”.

Ще вчора, за інформацією пресслужби ОП, в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко представив “попередній план із суттєвого зниження тарифів на газ та встановлення ціни, яка була б справедливою з точки зору споживача”.

З огляду на заяви представників влади відзначимо, що ще 22 грудня УНН повідомив, що новопризначений в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко і уряд скасують пільговий тариф для населення на електроенергію.

А вже 28 грудня 2020 року влада офіційно зробила українцям “подарунок під ялинку”: з 1 січня 2021 року була скасована пільгова ціна на електроенергію для населення — тепер ціна становить 1,68 грн за 1 кВт-год.

Водночас ГК “Нафтогаз України” повідомила про підвищення ціни на газ для своїх побутових клієнтів за місячним контрактом — з 6,33 грн/куб. м у грудні до 7,22 грн/куб. м у січні наступного року — на 14%, підключення до річного тарифного плану для нових клієнтів призупиняється з нового року.

Далі, вже 4 січня поточного року, НКРЕКП оприлюднило дані для 43 газорозподільних компаній.

Найнижчий тариф на транспортування газу заплатять споживачі столичного “Київгазу” — 0,31 грн за куб. м, а також споживачі “Харківміськгазу” — 0,35 грн за куб. м, і “Кременчукгазу” — 0,39 грн за куб. м. У свою чергу найвищу вартість розподілу і транспортування газу отримали споживачі послуг компанії “Газовик” — 2,55 грн за куб. м. Як буде діяти в цій ситуації національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, наразі ще невідомо.

Варто відзначити, що 17 грудня Верховна Рада не підтримала Юрія Вітренко на посаду міністра енергетики, зокрема через його антисоціальну політику.

Українські Національні Новини

Політика