ukenru
ukrayintsiv-poperedili-pro-nebezpeku-pokupok-likiv-v-interneti

Українців попередили про небезпеку покупок ліків в Інтернеті

 • 22129 переглядiв

КИЇВ. 20 грудня. УНН. Українцям варто обходити покупки ліків в інтернеті "десятою дорогою". Про це в коментарі УНН розповів керівник Державного фармакологічного центру МОЗ Віктор Чумак.

Він уточнив, що продаж ліків он-лайн сьогодні в нашій країні на законодавчому рівні не врегульований.

"Не розроблено ліцензійні умови для продажу ліків в інтернеті. А якщо у вас є ліцензія на торгівлю - значить, у вас є умови для зберігання ліків, для контролю за їх якістю. У разі інтернету - це "кіт у мішку". Як з "евробляхами", - зазначив він.

В інтернеті ліки коштують дешевше, каже Чумак. Але тільки тому, що це - в 99% випадків контрабанда або фальсифікат.

"Чи невідомо взагалі, звідки продавці беруть ці ліки. Цілком можливо, що це будуть далеко не ліки. Тому потрібно обходити такі покупки десятою дорогою", - говорить він.

Як писав УНН, в Україні очікується ажіотаж на лікарські препарати.

В цілому, за даними Міністерства охорони здоров'я, українці витрачають значні кошти на "непрацюючі ліки". Причини такої тенденції чиновники бачать в неконтрольованій рекламі лікарських засобів.

З іншого боку, як вважають депутати, аптеки в Україні перетворилися в супермаркети, які переслідують, перш за все, свої комерційні цілі, забувши про соціальну відповідальність і місію.

Щоб навести лад на аптечному ринку, в парламенті зареєстрували аптечний законопроект (№8591), який передбачає низку обмежень для власників мережевих аптек. Таким чином, законодавці прагнуть поліпшити конкуренцію і знизити ціни на лікарські засоби.

Законопроект поки знаходиться на доопрацюванні у його авторів. Голосування за документ заплановано в новому 2019 році.

Українські Національні Новини

Суспільство