u-posiltsi-na-mitnitsi-znayshli-ridkisni-bronzovi-artefakti-chasiv-kiyivskoyi-rusi

У посилці на митниці знайшли рідкісні бронзові артефакти часів Київської Русі

 • 1226239 переглядiв

КИЇВ. 22 серпня. УНН. Київські митники вилучили з посилки рідкісні бронзові артефакти часів Київської Русі. Ідеться про сім деталей холодної зброї та її оздоблення ІІ-ХІІ ст. н.е. Про це УНН повідомляє з посиланням на Київську митницю.

Цитата

«Київські митники запобігли незаконному переміщенню за кордон засобами поштового зв'язку семи деталей холодної зброї та її оздоблення ІІ-ХІІ ст. н.е., які мають значну історичну та культурну цінність», - ідеться в повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що металеві предмети з ознаками старовини були виявлені київськими митниками під час митного контролю міжнародного поштового відправлення, яке прямувало з України (місто Умань) до Великої Британії.

«Як визначили у Національному військово-історичному музеї України, дані предмети є деталями холодної зброї та елементами її оздоблення. З-поміж усіх предметів експерти виділили два рідкісних, що можуть бути віднесені навіть до Музейного фонду через значну культурну та історичну цінність», - зазначається в повідомленні.

Київська митниця повідомляє, що це регіональний різновид бронзового наконечника від піхв меча (бутероль) та бронзова трьохлисна накладка, що оздоблювала перев’язь або піхви меча - «триксель». Обоє - періоду Київської Русі, Х-ХІ ст. н.е.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикордонники запобігли вивезенню за кордон скрипки Страдіварі 1730 року виробництва

«Бутероль декорований ажурним зображенням птаха, у якому деталізовано голову, дзьоб, очі та пір'я, а композиція трикселя представлена переплетенням тулубів трьох драконів (або змій)», - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що інші артефакти за сукупністю всіх характеристик теж цікаві:

  • відносно рідкісна бронзова фібула-брошка з виїмчастою емаллю (провінціальний Рим ІІ-ІІІ ст. н.е.),
  • рідкісний різновид бронзового навершя руків’я меча романського походження з орнаментом ( ХІ-ХІІ ст. н.е.),
  • перехрестя руків'я меча та основа двоскладового навершя від руків'я меча (ХІ-ХІІ ст. н.е.)
  • головка двоскладового навершя руків'я меча (ХІ-ХІІ ст. н.е.).

Усі артефакти автентичні, виготовлені із бронзи з використанням технологій доіндустріального періоду, вказали на митниці.

«Згідно з чинном законодавством України, на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу митникам надано не було», - інформує митниця.

Також повідомляється, що стосовно громадянки, яка відправляла рідкісні цінності за кордон, Київською митницею складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. Артефакти вилучено.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі

    Воїни 47 бригади показали, як евакуювали жителів Роботиного

     • 669700 переглядiв