u-nbu-zaraz-nemaie-perepon-dlia-toho-shchob-pomiakshyty-zaboronu-na-konvertuvannia-valiutnykh-kredytiv-u-hryvni-ekspert

У НБУ зараз немає перепон для того, щоб пом’якшити заборону на конвертування валютних кредитів у гривні - експерт

 • 72361 переглядiв

Експерт вважає, що НБУ може скасувати заборону на конвертацію валютних кредитів для бізнесу. Це покращить відносини між банками і клієнтами та підвищить довіру до банківського сектору.

Національний банку України зараз не має перепон для того, щоб внести зміни у постанову, якою заборонено конвертування валютних кредитів для бізнесу, а зберігати вказану заборону не доцільно. Про це в ексклюзивному коментарі УНН заявив економічний експерт Юрій Гаврилечко.

Щодо доцільності подібних речей, то я на мене ця заборона була видана абсолютно не доцільно і зберігання цього зараз абсолютно не доцільно… Йому (НБУ – ред.) нічого не забороняє скасувати ці валютні обмеження, геть нічого,

- сказав Гаврилечко.

Зазначимо, вказана постанова, якою бізнесу заборонено реструктурувати свої валютні кредити, була прийнята ще на початку широкомасштабного вторгнення, коли головою НБУ був ще Кирило Шевченко.

Експерти у коментарях УНН говорять, що очільник Нацбанку Андрій Пишний може не скасовувати заборону на конвертування валютних кредитів для бізнесу, а дозволити банкам в індивідуальному порядку вирішувати це питання. Такий крок голови НБУ точно не залишиться непоміченим, сприяє покращенню відносин між банками і клієнтами та підвищить довіру до банківського сектору.

Експерт розповів, чи можуть банки піти на угоду з клієнтом щодо конвертування валютних кредитів у гривні30.07.24, 11:27

Український бізнес з початку повномасштабного вторгнення продемонстрував стійкість і готовність швидко підлаштовувати роботу під поточні виклики.

У випадку з забороною конвертувати валютні кредити у гривню український бізнес нерідко вдається до непопулярних кроків, щоб лишитися на плаву та не втратити все.

Одними з представників українського бізнесу, що мають валютний кредит, який тягнеться ще з 2006 року, є власники столичного ТРЦ "Гулівер". До речі, на момент отримання кредиту компанія, що отримала позику, мала інших власників. Кризи 2008 та 2014 років завдали непоправного удару бізнесу, що кредитувався у валюті. Це призвело до того, що теперішні власники "Гуліверу" були змушені піти у 2020 році на реструктуризацію боргу. Однак, конвертувати кредит в гривні тоді не вдалося.

Популярні

Новини по темі

Венесуела розриває дипвідносини з Перу

 • 12432 переглядiв

У Пентагоні стурбовані просуванням армії рф в Україні

 • 35491 переглядiв

Байден підтвердив участь у саміті G20 після виборів у США

 • 13310 переглядiв