u-minoborony-ssha-vbachaiut-zahrozu-u-viiskovii-aktyvnosti-rf-ta-kytaiu-v-arktytsi

У Міноборони США вбачають загрозу у військовій активності рф та Китаю в Арктиці

 • 13912 переглядiв

Міноборони США вважає військову присутність росії в Арктиці потенційною загрозою. Пентагон також стурбований зростаючою активністю Китаю в регіоні та закликає зміцнювати безпеку через партнерство з НАТО.

Масштабна військова присутність росії  в Арктиці, яка є найбільшою серед арктичних країн, може представляти потенційну загрозу для Сполучених Штатів та їх союзників. Про це УНН пише з посиланням на Арктичну стратегією Міністерства оборони США на 2024 рік.

Деталі

У документі зазначається, що рф нарощує свою присутність в Арктиці, знову відкриваючи військові об'єкти радянської епохи.

росія продовжує становити гостру загрозу безпеці та стабільності в регіоні. росія продовжує нарощувати свою військову інфраструктуру в Арктиці і пред'являти надмірні претензії на арктичні води

- каже заступниця міністра оборони США Кетлін Гікс.

За інформацією від Гікс, рф співпрацює в Арктиці з Китаєм, що є додатковим викликом для оборони США. В Арктичній стратегії також підкреслюється, що Китай, хоч і не є арктичною країною, активно збільшує свою присутність у регіоні, включаючи військову компоненту.

Оскільки сім з восьми арктичних країн є членами НАТО, Сполучені Штати мають значний потенціал для партнерства в цьому регіоні. Арктична стратегія закликає США використовувати ці можливості для зміцнення національної безпеки, зокрема через розширення присутності в Арктиці, збільшення обсягів операцій та проведення військових навчань.

Нагадаємо

США оголосили про розширення власної частини континентального шельфу в Арктиці, на узбережжі Берингового моря. Стратегічне значення цієї зони зростає, і на неї також претендують Канада і рф.

На тлі санкцій США Китай відмовився постачати обладнання рф для проєкту "Арктик СПГ 2"10.07.24, 16:12

Популярні

Новини по темі

ЗСУ збили російський Су-25 на Донеччині: другий за місяць

 • 22122 переглядiв

Словаччина озброює Україну, попри власне бажання - Bloomberg

 • 33707 переглядiв

У червні на оборону витрачено 155,6 млрд гривень - Мінфін

 • 34074 переглядiв