u-hruzii-ponad-120-neuriadovykh-orhanizatsii-podaiut-pozov-do-konstytutsiinoho-sudu-cherez-zakon-pro-inoahentiv

У Грузії понад 120 неурядових організацій подають позов до Конституційного суду через закон про іноагентів

 • 11664 переглядiв

Грузинські неурядові та медійні організації разом з президентом подали позов до Конституційного суду проти суперечливого закону «Про іноземних агентів», який вимагає від НУО та ЗМІ, що отримують іноземні гранти, реєструватися як іноземні агенти, посилаючись на порушення прав громадян та інтеграції Грузії в ЄС і НАТО.

Грузинські неурядові та медіа-організації слідом за президентом сьогодні подають позов до Конституційного суду проти закону про іноагентів (Про прозорість іноземного впливу), передає УНН із посиланням на Новини Грузія.

Разом із позовом подається клопотання про зупинення дії закону до остаточного рішення суду.

Позов підписали понад 120 організацій, які твердять, що спірний закон порушує право громадян на об'єднання.

Президент у раніше поданому позові заявляє про порушення 78 Конституції, яка зобов'язує органи влади вжити всіх заходів для забезпечення повної інтеграції Грузії до ЄС та НАТО.

Президентка Грузії вносить позов до Конституційного суду через закон про іноагентів15.07.24, 21:10

Одночасно триває підготовка позову НУО до Страсбурзького суду.

Незважаючи на заклики міжнародних партнерів, 28 травня парламент Грузії подолав вето президента на закон про іноагентів. Закон передбачає створення спеціального реєстру та оголошує носіями інтересів іноземного впливу неурядові та медійні організації, які отримують закордонні гранти.

Євросоюз неодноразово попереджав, що законопроект не відповідає рекомендаціям щодо подальшого просування в ЄС. Подальший розвиток подій призвів до того, що Брюссель оголосив про зупинення інтеграції Грузії. Водночас США оголосили про повний перегляд відносин із Грузією.

Популярні

Новини по темі

ВМС України знищили 28 російських кораблів - Плетенчук

 • 27585 переглядiв

У Польщі збудували базу для американських військових

 • 13586 переглядiв