Ціни на хліб, овочі, м’ясо та інші базові продукти харчування продовжують зростати. Чого очікувати у найближчі місяці розповів в ексклюзивному інтерв'ю УНН виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
Вартість "борщового набору" зросла в 2, 5 рази, а ціни на такі звичні продукти такі як хліб, зросте цьогоріч на 10%.
Передусім, важливу роль відіграє зменшення загального обсягу виробництва. Аномальна спека та сильна посуха цього року призвели до недобору врожаю: зернових зібрали на 10 млн тонн менше, а врожай картоплі скоротився на 30%. Це автоматично вплинуло на пропозицію на ринку, штовхаючи ціни вгору.
Цибуля виривається в лідери подорожчання: ціни б'ють рекорди28.11.24, 15:25
"Основний чинник — це велика посуха і фізичне зменшення загального обсягу виробництва. Тобто це перше основне, за що йде мова про зростання цін",— зазначив Олег Пендзин.
Ще одним чинником зростання цін економіст назвав зниження купівельної спроможності населення.
За даними дослідження Центру Разумкова, 44% українців змушені економити на харчуванні, відмовляючись від дорогих продуктів і шукаючи дешевші замінники. Середній клас, який традиційно забезпечував попит на якісніші та дорожчі продукти, зменшує витрати й переходить на дешевші товари.
Середній клас, який завжди виявляв попит на дорожчі продукти, зараз розмивається і потихесеньку сповзає на дешевший сегмент. Але в тому дешевому сегменті й так сиділа достатньо велика кількість людей, яких ми називаємо малозабезпеченими. Тож у нас відбувається підвищений попит на дешеві продукти в межах споживчого кошика. Водночас на дороговартісні попит різко зменшився
Так, наприклад, відбулося зростання попиту на продукти "борщового набору" — картоплю, буряк, моркву та капусту. Їх вартість подекуди зросла у 2,5 раза. Також, ціни на хліб в торік зросли на 14%, виробники цього продукту говорять про зростання цін ще на приблизно 10% до кінця 2024.
Водночас ціни на дорогі продукти, як-от м’ясо та риба, зростають значно повільніше. Наприклад, за останній рік м’ясо подорожчало лише на 2%, а риба — на 4%. Виробники змушені обмежувати підвищення цін через низьку купівельну спроможність споживачів.
Також, очікується, що до 15-18 грудня ріст цін на дешеві продукти сповільниться. А почнуть зростати на більш дорогі продукти, адже люди будуть готуватися до новорічних свят та збільшиться попит на мʼясо, копченості, все, що ставлять на святковий стіл.
Зростання цін на продукти харчування, на думку експерта, з відключенням електроенергії енергії не повʼязані.
Границя купівельної спроможності зараз падає. Безперечно, виробник би хотів би продати дорожче, але він не може продати, бо в людей немає грошей. Тому в даній ситуації, я думаю, що якогось такого надзвичайно великого потужного зростання цін у зв'язку із відключеннями електрики не буде
Тож нині основним обмеженням для подальшого подорожчання залишається купівельна спроможність населення, яка в умовах економічної кризи зменшується. Це створює ситуацію, коли навіть у разі зростання собівартості, виробники не зможуть значно підвищити ціни, оскільки не всі споживачі зможуть собі це дозволити.
З серпня ціна на молочні продукти зросла на 30%, прогнозується зростання ще на 5-7%15.11.24, 10:21