tsina-pytannia-koshty-na-pereimenuvannia-brovariv-chy-na-dopomohu-ukrainskii-armii

Ціна питання: кошти на перейменування Броварів чи на допомогу українській армії

 • 111067 переглядiв

Можливе перейменування Броварів на Броварі викликає сумніви щодо доцільності та додаткових витрат. Місцева влада та експерти вважають, що кошти краще спрямувати на підтримку української армії.

Можливе перейменування Броварів на Броварі є сумнівним з точки зору доцільності, адже не має жодного відношення до декомунізації. І, що найголовніше, зміна назви міста потягне за собою додаткові фінансові витрати, а ці кошти краще спрямувати на ЗСУ. Такої думки дотримуються і жителі Броварів, і експерти, пише УНН.

Деталі

З самого початку в Україні процесу декомунізації одразу ж постало питання - а скільки коштуватиме перейменування вулиць і зміна назв населених пунктів, та на чиї плечі ляже тягар основних фінансових витрат?

Приміром, зміна назви любого населеного пункту тягне за собою заміну вказівників на в’їздах до них, трасах по всій Україні; друг нових мап, атласів, путівників; виготовлення нових табличок, як мінімум, для державних і комунальних установ, підприємств, організацій. Додайте до цього зміну штампів, печаток; друк нових бланків документації.

У 2015 році, коли декомунізація стартувала, деякі експерти зазначали, місту із населенням 30-80 тисяч перейменування обійдеться в межах десяти мільйонів гривень.

Водночас коли у травні 2016 року Верховна Рада перейменувала четверте за населенням місто України Дніпропетровськ на Дніпро, мер Борис Філатов заявив, що витрати на зміну назви не перевищать 800 тисяч гривень. Щоправда, не уточнив про які саме статті видатків йдеться.

Як би там не було, але додаткових фінансових витрат в будь-якому випадку не уникнути. І не важливо чи будуть вони державного або місцевих бюджетів, чи доведеться витрачатися юридичним особам. В даному випадку постає питання самої доцільності цих витрат, коли країна вже третій рік відбиває повномасштабну російську агресію, і вся країна працює на потреби Сил оборони.

Особливо яскраво питання цієї доцільності проявляється в контексті можливого перейменування Броварів.

Відповідну постанову про зміну назви міста з Бровари на Броварі, нагадаємо, у Верховній Раді зареєструвала група народних депутатів на чолі з представником фракції "Голос" Романом Лозинським.

І можна було б знайти логіку в діях авторів документів, якби назва "Бровари" була хоч якось пов’язана з російським або комуністичним минулим. Але, як справедливо зауважують експерти, до декомунізації можливе перейменування Броварів не має жодного відношення.

На мою особисту думку, назва "Бровари" аж ніяк не асоціюється з комуністичним минулим. Назва міста не Червоний партизан же, вірно? Конкретно в цій ситуації я переконаний, що треба залишити нинішню назву. До того ж перейменування – це додаткові видатки, які на сьогодні не доцільні, як і при багатьох інших перейменуваннях

- зазначив в коментарі  УНН  політичний оглядач Геннадій Дубов.

Такої ж думки дотримуються і депутати Броварської ради, які окремо акцентують увагу на додаткових витратах пов’язаних із перейменуванням, і на тому, що ці кошти краще спрямувати на підтримку Збройних сил України.

Я працюю у відділі ветеранів. І кожного місяця ми виходимо на сесію і просимо кошти для мобілізованих хлопців, для поранених хлопців. І в мене душа і серце кров’ю обливаються, якщо я буду знати що з нашого управління соцзахисту будуть витрачатися кошти на документацію з перейменування. Тому що ці кошти краще спрямувати на більш потрібні статті витрат,

- розповіла депутат Броварської міськради, головний спеціаліст міського управління соціального захисту Марина Кісліцина.

З нею солідарний ще один депутат міськради, представник бізнесу Віктор Гайдуков.

Всім підприємствам треба буде міняти документацію. Таблички нові в місті робити. Кожному жителю треба буде все міняти Ніхто не підраховував, але це дуже дорого. Ці кошти можна спрямувати на ЗСУ і це сьогодні набагато важливіш,

- - зазначив Гайдуков в коментарі  УНН.

Виходячи також і з цих позицій Броварська міська рада ухвалила рішення звернутися до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука з клопотанням не виносити на розгляд проєкт постанови про перейменування Броварів на Броварі.

"Враховуючи, що вже неодноразово розглядали на профільному комітеті ВР ініціативу перейменування міста, неодноразово були наші звернення з певними обґрунтуваннями, депутати сьогодні вирішили ще й прийняти відповідне рішення органу місцевого самоврядування і звернутися до Верховної Ради щодо того, щоб залишити історичну назву міста Бровари.

На мою думку, враховуючи незалежні опитування, сьогоднішнім голосуванням, коли 24 депутати підтримали звернення до ВР, ми чітко висловили думку жителів, що місто має називатися Бровари", - прокоментував таке рішення депутатів міський голова Броварів Ігор Сапожко.

Отже, маємо ситуацію, коли з боку громади Броварів та експертного середовища є розуміння того, що перейменування Броварів недоцільне, як мінімум, з точки зору зайвих витрат грошей, які краще спрямувати на підтримку армії.

Тепер залишилося зрозуміти, чи є це розуміння у народних депутатів…

Перейменування Броварів: іспит з демократії для Верховної Ради16.07.24, 16:29

Популярні

Новини по темі