ukenru
tanennya-lodovikiv-v-tadzhikistani-zagrozhuye-tsentralniy-aziyi

Танення льодовиків в Таджикистані загрожує Центральній Азії

 • 9330 переглядiв

КИЇВ. 2 липня. УНН. Кліматичні зміни чинять негативний вплив на льодовики в Таджикистані. На території Таджикистану налічується понад 13 тисяч льодовиків. Про це повідомляє УНН з посиланням на Анадолу.

"Танення льодовиків в Таджикистані є загрозою для країн регіону. Через кліматичні зміни обсяг льодовиків в Таджикистані в найближчі 30 років може скоротитися вдвічі", - сказав науковий співробітник Академії наук Таджикистану і експерт з водних ресурсів Центральної Азії Абдусаттор Рустамов.

Вчений нагадав, що минулого тижня на конференції з водних ресурсів в Душанбе президент Таджикистану Емомалі Рахмон висловив стурбованість з приводу танення льодовиків, зазначивши, що ця тенденція зберігається протягом 60 років.

На його думку, танення льодовиків в Таджикистані в майбутньому створить серйозні проблеми для країн Центральної Азії.

Рустамов повідомив, що значна частина водних ресурсів Центральної Азії зосереджена в Таджикистані.

За оцінками експертів, в цілому в Таджикистані налічується понад 13 тисяч льодовиків, загальний обсяг яких становить 850 кубічних кілометрів. До 2050 року цей показник може скоротитися наполовину.

Як повідомляв УНН, екологи з фінської неурядової організації "Танучий лід" запустили проект Trumpmore, в рамках якого в  Арктиці буде викарбувана гігантська голова президента США Дональда Трампа. Їх мета - привернути додаткову увагу до теми глобального потепління.

Українські Національні Новини

Новини Світу