ukenru
sud-u-moldovi-skasuvav-zaboronu-dlia-prorosiiskii-partii-braty-uchast-u-vyborakh

Суд у Молдові скасував заборону для проросійській партії брати участь у виборах

 • 23592 переглядiв

Конституційний суд Молдови скасував закон, який забороняв проросійській партії, пов'язаній з олігархом-втікачем Іланом Шором, брати участь у виборах. Членам брати партії також дозволено участь у виборах, незважаючи на засудження Шора за шахрайство.

Конституційний суд Молдови скасував закон, що забороняв участь у виборах партії, пов'язаної з проросійським олігархом-втікачем Іланом Шором. Про це пише Reuters, передає УНН.

Деталі

Суд визнав неконституційною поправку до виборчого законодавства Молдови, яка забороняє особам, пов'язаним з партіями, визнаними незаконними або неконституційними, балотуватися на виборах протягом трьох років.

Спікер парламенту Ігор Гросу заявив, що уряд виконає рішення суду, але докладе всіх зусиль, щоб не допустити до виборів осіб, пов'язаних зі злочинними організаціями.

Ми внесемо корективи відповідно до рішення суду, але не дозволимо злочинним угрупованням захопити контроль над виборчим процесом і підірвати демократію в Молдові

- сказав Гросу в коментарі.

Нагадаємо

Минулого року Шор був заочно засуджений до 15 років позбавлення волі за шахрайство у зв'язку зі зникненням 1 мільярда доларів з банківської системи Молдови в 2014-2015 роках.

Партія, що носить його ім'я, була визнана неконституційною, і поправка була використана для того, щоб не допустити її членів до місцевих виборів минулого року, в тому числі одного з заступників Шора, який балотувався на посаду мера в Бєльцях, другому за величиною місті Молдови.

Шор організовував вуличні протести проти президента Маї Санду і виступає проти шляху до членства Молдови у Європейському Союзі. Санду, у свою чергу, звинувачує його в спробі підірвати інститути Молдови за допомогою Росії.

Парламент Молдови схвалив декларацію щодо підтримки вступу до ЄС22.03.24, 12:34 • [views_0]