ukenru
sprava-surkisiv-privatu-znovu-mozhe-stati-pereponoyu-na-shlyakhu-do-otrimannya-transhu-mvf

Справа "Суркісів-Привату" знову може стати перепоною на шляху до отримання траншу МВФ

 • 16548 переглядiв

КИЇВ. 22 грудня. УНН. Транш МВФ у цьому році, не дивлячись на прогнози уряду, Україна так і на отримає. Згідно з новими планами, на фіндопомогу КМУ тепер розраховує у лютому 2021 року або навесні. Однак колишні "перепони", у тому числі і скандальна справа "Суркісів-Привату" до сих пір не знівельовані. Про це у коментарі УНН розповів політичний експерт Юрій Касьянов.

"Справа ПриватБанку може стати одним із чинників неотримання Україною кредиту МВФ. Про це вже говорили в ЄС у своєму щорічному звіті. Там вони, зокрема, вказували на шахрайські процеси всередині цієї справи. А оскільки для МВФ вкрай важлива боротьба з корупцією в Україні - вони знову можуть застопорити кредит", - сказав він.

На думку експерта, МВФ не дуже сильно хоче давати гроші Україні, "які можуть піти у кишеню колишнім акціонерам".

"Справа ПриватБанку - це суцільна корупція і шахрайські процеси, у МВФ це бачать і розуміють. Адже вони нам гроші на боротьбу з корупцією видають, а тут виходить навпаки - навряд чи вони захочуть її заохочувати. Ще один фактор, який може вплинути на видачу кредиту - це призначення Вітренка, з точки зору його проросійських поглядів. Будемо сподіватися на чесність наших суддів (у розгляді з офшорами Суркісів - ред.), і чесне розслідування справи "Привату" (слідство НАБУ - ред.), якщо ми і справді хочемо отримати кредит МВФ", - уточнив Касьянов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корумпувати суддів Верховного Суду Суркісам буде складно: аналітик пояснив опір офшорів касаційному оскарженню.

Як повідомляв УНН, у ЄС констатували слабкі темпи розслідування схем виведення коштів з "ПриватБанку". НАБУ до сих пір не завершило досудовий етап слідства і не оголосило ніякої підозри.

Разом з тим, ЄС зазначив прийняте Верховним Судом рішення "на користь банку і української держави" про підтвердження законності процедури bail-in (у спорі з сім'єю Суркісів).

Нагадаємо, на думку економіста Андрія Новака, загравання з Суркісами руйнує партнерські відносини України з Заходом.

Українські Національні Новини

Політика