Вживання солодких продуктів може бути набагато більш шкідливим для вашого здоров’я, ніж ви можете собі уявити. Напої з цукром, такі як газовані та енергетичні напої, розроблені таким чином, щоб бути надзвичайно приємними. Але разом з цим, вони містять небезпеку: за даними вчених майже третина нових випадків діабету пов'язана із вживанням солодких напоїв.
Передає УНН із посиланням на Science Alert.
Деталі
Згідно з новим дослідженням під керівництвом дослідників з Університету Тафтса в США, приблизно 1,2 мільйона нових випадків серцево-судинних захворювань і 2,2 мільйона нових випадків діабету 2 типу розвиваються в усьому світі щороку через те, що люди вживають підсолоджені напої.
І хоча загальне споживання солодких напоїв останнім часом знизилося в деяких розвинених країнах, автори дослідження зазначають, що газовані напої та їхні родичі залишаються значною загрозою для громадського здоров'я в більшості країн світу. Особливо в країнах, що розвиваються.
Підсолоджені цукром напої активно рекламуються і продаються в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Ці спільноти не лише споживають шкідливі продукти, але й часто менш підготовлені до подолання довгострокових наслідків для здоров'я
Популярність вживання підсолоджених напоїв на території Африканського континенту: вчені зафіксували серйозні загрози здоров'ю
У Південній Африці близько 28% нових випадків діабету та 15% нових випадків серцево-судинних захворювань пов'язані з вживанням солодких напоїв, повідомляють дослідники.
Дослідження фокусується на цукровмісних напоях (SSBs), які автори визначають як будь-який напій з додаванням цукру, що містить щонайменше 50 кілокалорій на 8-унцію порцію. Сюди входять комерційні або домашні безалкогольні напої, енергетичні напої, фруктові напої, пунші, лимонад і агуа-фреш.
Багато з них можуть становити ризик для здоров'я, якщо їх вживати в надмірних кількостях, кажуть вчені-дієтологи.
Понад мільйон нових випадків серцево-судинних захворювань щороку
У результаті дослідження отримано дані про споживання напоїв з Глобальної бази даних, зокрема опрацьовано 450 опитувань, в яких брали участь 2,9 мільйона людей з 118 країн світу.
Вчені об'єднали ці дані та показники серцево-метаболічних захворювань у порівняльну оцінку ризику, що ґрунтується на попередніх дослідженнях фізіологічних ефектів солодких напоїв.
Встановлена причина 1,2 мільйона нових випадків серцево-судинних захворювань щороку, а також 2,2 мільйона нових випадків діабету 2-го типу.
Дослідження також припускає, що щороку SSBs спричиняють приблизно 80 000 смертей від діабету 2 типу та 258 000 смертей від серцево-судинних захворювань.
Висвітлення ролі таких солодких напоїв може допомогти переломити ситуацію, пояснює перший автор дослідження і вчений-дієтолог Лаура Лара-Кастор, колишня аспірантка Університету Тафтса в США.
Нам потрібні термінові, науково обґрунтовані заходи, щоб обмежити споживання підсолоджених цукром напоїв у всьому світі, перш ніж ще більше життів буде вкорочено через їхній вплив на діабет і серцеві захворювання
Доповнення
Фахівці нагадують, що надмірне споживання продуктів, багатих на цукор, доданий цукор і солодкі напої, є потужною комбінацією для здоров’я: дієтологи рекомендують віддавати перевагу натуральним продуктам харчування, багатим на клітковину і якомога менш обробленим.
• 15883 переглядiв
• 18962 переглядiв
• 18876 переглядiв
• 28812 переглядiв
• 31448 переглядiв
• 200931 переглядiв
• 21744 переглядiв
