sohodni-vsesvitnii-den-poshyrennia-znan-pro-autyzm-skilky-ditei-v-ukraini-strazhdaiut-na-tsei-rozlad

Сьогодні Всесвітній день поширення знань про аутизм: скільки дітей в Україні страждають на цей розлад

 • 25046 переглядiв

У Всесвітній день поширення інформації про аутизм українська благодійна організація привертає увагу до проблем, з якими стикаються діти з розладами аутистичного спектру, а також до важливості надання їм реабілітації та підтримки для покращення їхніх когнітивних навичок та якості життя.

Сьогодні, 2 квітня, у багатьох країнах світу відбуваються різноманітні заходи з нагоди Всесвітнього дня поширення знань про аутизм. Подія була започаткована рішенням Генеральної асамблеї ООН у 2007 році. УНН розповідає більше про цей розлад.

Ніколь народилась здоровим немовлям, розвивалась без особливостей. Та коли дитині виповнилось 1,5 року, за словами мами, доньку немов підмінили. Дівчинка перестала реагувати на своє ім’я, гратися з іншими дітьми.

У два з половиною роки Ніколь почала відвідувати інклюзивну групу дитячого садка. Завдяки цьому вона здобула багато навичок. Та повномасштабне вторгнення докорінно змінило життя родини.

В лютому 2022 року родина виїхала з рідного Лисичанська до Дніпра. Вже тут батьки звернулись до дитячого психолога, адже Ніколь досі не говорила. Їй встановили діагноз — аутизм. Дівчинка отримала посвідчення інвалідності.

У Дніпрі Ніколь пройшла декілька реабілітаційних курсів, завдяки чому почала відновлювати забуті вміння і вчитись нового. Регулярні заняття зі спеціалістами дають результати.

Ніколь, одна з підопічних Біржі Благодійності "ДоброДій", що була заснована Оленою та Юлією Сосєдками. Наразі під опікою благодійної організації четверо діток з розладами аутистичного спектра. Всі вони потребують проходження реабілітаційних курсів, занять зі спеціалістами – це дає надію батькам на покращення когнітивних навичок їхніх дітей.

Найбільше бажання багатьох батьків таких діток – аби вони заговорили до них та подарували свою посмішку. І докладені зусилля того варті. Ми закликаємо і громадян, і державу не забувати про підтримку таких дітей

- каже голова правління Біржі Благодійності «ДоброДій» Лоліта Кузіна.

Що таке аутизм

Аутизм (розлади аутистичного спектра (РАС) – це стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Його неможливо вилікувати, проте з часом можна скоригувати і адаптувати людину до соціального життя. Розлади аутистичного спектра починаються у дитинстві, проте зберігаються у підлітковому і дорослому віці. У більшості випадків ці стани проявляються у перші 5 років життя. Люди з аутизмом можуть бути надзвичайно обдарованими, проте їм потрібно набагато більше часу, щоб навчитися чомусь дуже простому.

Рівні розумової діяльності у людей з РАС варіюють в надзвичайно широких межах – від важкого порушення функцій до чудових невербальних когнітивних навичок. Такі діти проявляють здібності – іноді просто геніальні – до малювання, музики, конструювання, математики тощо. При цьому інші сфери життя не будуть цікавити дитину. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я одна дитина зі 160 страждає розладом аутистичного спектра.

За даними Національної служби здоров’я України, в нашій країні нараховується понад 20 тисяч осіб, які страждають на аутистичні розлади. Метою Всесвітнього дня розповсюдження знань про аутизм є збільшення поінформованості щодо захворювання, залучення людства до сприяння підвищенню рівня життя та допомоги хворим на аутизм. Другого квітня організовують тематичні лекції, конференції, акції тощо.

Символом сьогоднішньої події блакитний колір. Усім, хто приєднується до Всесвітнього дня поширення знань про аутизм, пропонують вдягнути одяг блакитного кольору або почепити блакитну стрічку.

У Центрі громадського здоров’я при МОЗ дали поради на що варто звернути увагу батькам:

Порушення мови

Частина дітей не розмовляють зовсім, інші відстають від своїх однолітків у мовному розвитку. У віці до 12 місяців не агукають, не виявляють активно радості при наближенні мами або когось із близьких; видають одні й ті ж звуки, в 2 роки у них вкрай бідний словниковий запас (близько 15 слів), до 3 років вони майже не здатні комбінувати слова. Такі діти часто повторюють почуті десь слова і фрази, придумують власні слова (неологізми) і не користуються мовою для спілкування.

Відсутність емоційного контакту з людьми

В першу чергу – з батьками. Малюки не дивляться людям в очі, не тягнуться до батьків на руки, не посміхаються, часто чинять опір спробам взяти їх на руки, приголубити. Вони не відрізняють батьків від інших людей, не помічають, що до них хтось звертається.

Усамітнення

Дитина з аутизмом відчуває сильний дискомфорт серед інших людей, а з часом – тривогу. Вони не завжди грають з однолітками, не розуміють емоцій інших людей і тому віддають перевагу усамітненню, яке захищає їх від сильних переживань з приводу складнощів спілкування.

Напади агресії

Будь-яка невдача може викликати у дитини спалах гніву, спровокувати істерику, фізичну атаку. Агресія у дітей-аутистів може бути спрямована на інших і на самих себе, останнє зафіксовано у 30% хворих.

Слабкий інтерес до іграшок

Наприклад, дитина не катає машинку, а годинами крутить її колесо. Інший варіант – прихильність тільки до однієї іграшки або її частини, до одних і тих же дрібних предметів.

Стереотипність поведінки, страх змін

Діти з аутизмом схильні здійснювати одні й ті ж дії протягом довгого часу: повторювати одне і те ж слово, бігати по колу, розгойдуватися з боку в бік, дивитися на обертові об'єкти, вертіти щось тощо.

Популярні

Новини по темі

CNN: США передадуть Ізраїлю винищувачі F-15 на $18 млрд та ракети

 • 28651 переглядiв

Al Jazeera: під час обстрілу в Газі загинули четверо іноземців

 • 27232 переглядiв

Румунія припинила фінансову підтримку українських біженців

 • 114114 переглядiв