sohodni-vsesvitnii-den-mizhnarodnoho-pravosuddia-vazhlyvist-dokumentatsii-voiennykh-zlochyniv-rf-proty-ukrainy

Сьогодні Всесвітній день міжнародного правосуддя – важливість документації воєнних злочинів рф проти України

 • 36026 переглядiв

17 липня був підписаний Римський статут. На підставі цього документу був створений Міжнародний кримінальний суд , в компетенцію якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності.

Сьогодні, 17 липня, у багатьох країнах світу, відбуваються різноманітні заходи з нагоди Всесвітнього дня міжнародного правосуддя, пише УНН.

17 липня 1998 року на дипломатичній конференції у столиці Італії був підписаний Римський статут, який набув чинності першого липня 2002 року.

На підставі Римського статуту був створений Міжнародний кримінальний суд - правовий інститут, що діє постійно, в компетенцію якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності.

На даний час Римський статут підписали 137 держав світу, 124 з них ратифікували цей документ.

Україна приєдналася до Римського статуту 20 січня 2000 року, але досі не ратифікувала його. Представники влади кажуть, що це може відбутися вже до кінця цього року.

З початку повномасштабного російського вторгнення Україна активно співпрацює з Міжнародним кримінальним судом. Як результат МКС видав ордер на арешт володимира путіна. Російський диктатор став п’ятим главою держави стосовно якого безпосередньо МКС видав такий ордер.

На даному етапі важливо ретельно фіксувати усі воєнні злочини рф проти України, щоб вони стали беззаперечними доказами під час майбутнього суду над країною-терористом.

І це важлива та відповідальна робота для українських експертів, зокрема фахівців Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

"З початку війни КНДІСЕ став своєрідним центром, де працюють українські та іноземні експерти і координується робота для максимально ефективного експертного забезпечення у контексті розслідувань злочинів росії, вчинених проти України.

Ми тісно співпрацюємо з Міжнародним кримінальним судом, польовий офіс якого в Україні є найбільшим його представництвом за межами Гааги. Крім того, наші експерти постійно на зв’язку з іноземними партнерами та обмінюються досвідом в межах членства в Європейській мережі судово-експертних установ (European Network of Forensic Science Institutes)", - розповів директор КНДІСЕ Олександр Рувін.

Захар Подкидишев

Суспільство

Популярні

Новини по темі

17липня: День хот-дога, Всесвітній день Емоджі

 • 40429 переглядiв