smertnist-vid-speky-v-yevropi-mozhe-potroitysia-do-kintsia-stolittia-doslidzhennia

Смертність від спеки в Європі може потроїтися до кінця століття - дослідження

 • 11929 переглядiв

Моделювання показує, що за поточної кліматичної політики смертність від спеки в Європі може зрости втричі до кінця століття. Найбільше постраждають південні регіони, особливо люди похилого віку.

Моделююче дослідження показує, що смертність від спеки в Європі може потроїтися до кінця століття за поточної кліматичної політики, повідомляє Phys.org, пише УНН.

Деталі

"Смертність від спеки в Європі може потроїтися до 2100 року за поточної кліматичної політики, в основному серед людей, що живуть у південних частинах континенту", - згідно з дослідженням, опублікованим у журналі The Lancet Public Health.

Результати наголошують на необхідності посилення політики щодо обмеження глобального потепління для захисту вразливих регіонів та членів суспільства від впливу вищих температур.

В останні роки Європа пережила деякі з найспекотніших літніх сезонів, які збіглися з високим рівнем смертності. Літні люди наражаються на підвищений ризик смерті від екстремальних температур, і, як очікується, кількість людей, які досягають похилого віку, з часом збільшиться.

Загалом, при глобальному потеплінні на 3°C - верхня оцінка, заснована на поточній кліматичній політиці, - кількість смертей, пов'язаних із спекою, в Європі може збільшитися з 43 729 до 128 809 до кінця століття. У тому ж сценарії кількість смертей, пов'язаних з холодом, яка нині набагато вища, ніж від спеки, залишиться високою, з невеликим зниженням з 363 809 до 333 703 до 2100 року.

Доктор Хуан-Карлос Сіскар з Об'єднаного дослідницького центру Європейської комісії сказав: "Наш аналіз показує, що співвідношення смертей від холоду та спеки різко зміниться протягом цього століття, причому кількість смертей, пов'язаних із спекою, збільшиться у всіх частинах Європи та різко зросте в деяких областях. Водночас кількість смертей, пов'язаних із холодом, загалом трохи знизиться. Наше дослідження охоплює понад 1000 регіонів у 30 країнах, що дозволяє виявити осередки, де люди найбільше постраждають у майбутньому".

Дослідження оцінює, що нині високі та низькі температури призводять до 407 538 смертей по всій Європі щороку, з яких 363 809 пов'язані з холодом і 43 729 - зі спекою. Смертність від холоду найвища у Східній Європі та країнах Балтії, а найнижча у Центральній та деяких частинах Південної Європи, з показниками від 25 до 300 смертей на 100 000 осіб. Смертність від спеки становить від 0,6 до 47 смертей на 100 000 осіб, з найнижчими показниками у Великій Британії та скандинавських країнах та найвищими у Хорватії та найпівденніших частинах континенту.

При потеплінні на 3°C прогнозується зростання смертності, пов'язаної з температурою, на 13,5%, що призведе до збільшення на 55 000 смертей на рік, що зумовлено зростанням смертності від спеки. Більшість смертей, як зазначається, буде серед людей віком понад 85 років.

Наразі у Європі від холоду помирає приблизно у вісім разів більше людей, ніж від спеки (співвідношення 8,3:1), але, за прогнозами, це співвідношення значно знизиться до кінця століття. За глобального потепління на 3°C, за оцінками, до 2100 року воно знизиться до 2,6:1. Навпаки, у сценарії, заснованому на меті Паризької угоди потепління на 1,5°C, це співвідношення знизиться до 6,7:1.

До 2100 року смертність від холоду при сценарії потепління на 3°C, за прогнозами, в середньому по Європі трохи знизиться і становитиме від 29 до 225 смертей на 100 000 осіб у європейських країнах. Прогнозується помірне зниження смертності від холоду у Східній Європі та невелике зниження у деяких частинах Німеччини, Франції, Італії та Португалії. Проте, за оцінками, смертність від холоду збільшиться в Ірландії (де вона майже подвоїться), Норвегії та Швеції, у всіх цих країнах, як прогнозується, спостерігатиметься значне зростання кількості громадян віком 85 років і більше.

За оцінками, кількість смертей, пов'язаних із спекою, збільшиться у всіх регіонах Європи при потеплінні на 3°C, при цьому рівень смертності різко зросте з трикратним збільшенням середнього показника по Європі до показника від 2 до 117 смертей на 100 000 осіб у європейських країнах. До гарячих точок, які особливо постраждають від більшого потепління та збільшення чисельності літнього населення, належать Іспанія, Італія, Греція та деякі райони Франції.

Смертельна спека призводить до сотень смертей, лісових пожеж по всій Європі, Азії та США21.06.24, 04:31

Юлія Шрамко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі