slovachchyna-ozbroiuie-ukrainu-popry-vlasne-bazhannia-bloomberg

Словаччина озброює Україну, попри власне бажання - Bloomberg

 • 33699 переглядiв

Словаччина офіційно проти військової допомоги Україні, але словацькі боєприпаси все одно потрапляють до ЗСУ.

Словаччина публічно виступає проти військової підтримки України. Проте снаряди, які виготовляють словацькі виробники, потрапляють у розпорядженні ЗСУ. Пише УНН з посиланням на Bloomberg.

Деталі

Міністр оборони Словаччини Роберт Калінак планує зростання з 125 000 одиниць у поточному році до 200 000 у наступному році. Проте, хоча уряд Словаччини офіційно відмовляється від озброєння України, словацькі боєприпаси все одно потрапляють туди.

За словами Калінака, уряд не може контролювати, що покупці роблять із боєприпасами після їхньої покупки. Він також заперечив, що продаж снарядів Україні, безпосередньо або через посередників, суперечить урядовій політиці проти військової допомоги Києву.

Така позиція робить Словаччину, разом із сусідньою Угорщиною, однією з країн НАТО, що відстоюють аутсайдерські позиції на східному фланзі альянсу.

У нашій політичній декларації йдеться, що ми не будемо надавати безкоштовну військову допомогу Україні, тому що таким чином ми підтримаємо конфлікт. Але ми не будемо обмежувати оборонне виробництво, коли воно підтримує валовий внутрішній продукт, тому що, роблячи це, я завдам шкоди інтересам Словаччини,

- каже Калінак.

За словами міністра, оборонна промисловість має внести близько 2% в економічне зростання країни цього року. Це шанс покращити економіку та державні фінанси Словаччини.

"З історичної точки зору, це той шлях, яким я дуже хочу йти. Оборонна промисловість - це галузь з високою доданою вартістю", - додає він.

Доповнення

На початку року Роберт Калінак став центральною фігурою у політичному житті Словаччини, обійнявши посаду прем'єр-міністра після трагічного інциденту у травні, коли його попередник поранений під час замаху. Роберт Фіцо повернувся до виконання своїх обов'язків на початку поточного місяця.

"Зараз він, безумовно, бачить життя під іншим кутом. Я думаю, що він усвідомлює, і ми всі це знаємо, що кожне його слово має вдесятеро більшу вагу, ніж будь-коли раніше", - сказав Калінак про Фіцо після одужання.

Нагадаємо

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо у телефонній розмові з прем'єром України Денисом Шмигалем розкритикував включення Україною російської нафтової компанії "лукойл" до санкційного списку.

Популярні

Новини по темі

Словаччина озброює Україну, попри власне бажання - Bloomberg

 • 33699 переглядiв

У червні на оборону витрачено 155,6 млрд гривень - Мінфін

 • 34067 переглядiв