siyyarto-pobachiv-vpliv-politichnikh-pitan-u-yes-na-mozhlivist-zakupivli-gazu

Сійярто побачив вплив політичних питань у ЄС на можливість закупівлі газу

 • 31071 переглядiв

КИЇВ. 9 листопада. УНН. Стратегія газопостачання Угорщини продиктована виключно інфраструктурою, заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в середу на конференції в Бухаресті, підкресливши, що Будапешт відкидає ідею про вплив на закупівлі газу політичних питань. Про це повідомляє УНН із посиланням на загальноєвропейський новинний сайт Euractiv.

Деталі

Закупівля газу в країні обмежена наявною інфраструктурою, "ви не можете перевозити газ у рюкзаку", сказав міністр закордонних справ Угорщини на Румунській міжнародній газовій конференції 2023.

Однією з причин, чому Європа стикається з проблемами в енергопостачанні, є перетворення цього питання на ідеологію, сказав Сійярто. З його слів, попри тиск щодо диверсифікації джерел газу, Угорщина стикається з перешкодами з боку Брюсселя та деяких держав-членів, які не бажають збільшувати пропускну здатність транспортної мережі в регіоні.

Угорщина, як вказано, хотіла б імпортувати більшу кількість природного газу з неросійських джерел, таких як Туреччина, Азербайджан чи Катар, але це неможливо через обмежені транспортні можливості в південно-східній Європі.

"Брюссель виступає проти розширення газопроводів у регіоні, стверджуючи, що природний газ у майбутньому застаріє. Ми не згодні. Відмова Єврокомісії фінансувати нові газопроводи зачіпає інтереси як Угорщини, так і Румунії", - додав він.

"Справді, ми повинні прибрати політику з енергетики, але ми не можемо прибрати геополітику", - відповів міністр енергетики Румунії Себастьян Бурдуя, додавши, що східноєвропейці повинні бути "наполегливішими" в переговорах з Брюсселем.

Однак він наголосив, що вторгнення росії в Україну створило умови для припинення залежності ЄС від російського газу.

Сійярто наголосив на необхідності співпраці країн Південно-Східної та Центральної Європи для усунення регіональних вузьких місць і збільшення потужностей інтерконекторів і газопроводів.

У цьому контексті він розкритикував Болгарію за введення податку на російський газ, стверджуючи, що це може поставити під загрозу безпеку постачання газу для Угорщини та Сербії.

Нагадаємо

Брюссель зважує, чи варто продовжувати дію стелі цін на газ, запровадженої у лютому, на тлі побоювань про можливе зростання цін цієї зими. Попри падіння цін на енергоносії та рекордні рівні накопиченого газу у ЄС, на постачання цієї зими можуть вплинути війна між Ізраїлем та ХАМАС та потенційні диверсії на газовій інфраструктурі.

Тим часом, за даними Gas Infrastructure Europe, сховища природного газу в ЄС наближаються до повної заповненості, - це спонукає енергетичні компанії блоку розміщувати надлишкові запаси в Україні напередодні пікового попиту взимку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сійярто знову у москві: заявив, що Угорщина прагне продовжувати співпрацю з рф

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Субсидії через "Дію" можна буде отримати простіше - Федоров

     • 33874 переглядiв

    У Скадовську "приліт" по базі окупантів - Андрющенко

     • 324643 переглядiв