ukenru
shvydka-likvidatsiia-konkordu-ne-vkhodyt-v-plany-fondu-harantuvannia-vkladiv-spivzasnovnytsia-banku-sosiedka

Швидка ліквідація "Конкорду" не входить в плани Фонду гарантування вкладів – співзасновниця банку Сосєдка

 • 38302 переглядiв

Швидка ліквідація банку «Конкорд» не входить у плани Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, адже з рахунків фінансової установи Фонд отримує близько 8 мільйонів гривень щомісяця.

Швидка ліквідація банку "Конкорд" не входить у плани Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, адже з рахунків фінансової установи Фонд отримує близько 8 млн грн щомісяця. Про це заявила співзасновниця АТ "Банк "Конкорд" Олена Сосєдка.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб в кінці грудня минулого року зупинив виплати заборгованості кредиторам 9-ї черги реєстру акцептованих вимог кредиторів банку "Конкорд", які були розпочаті 11 грудня.

Наразі свої кошти не можуть отримати 70 людей, серед яких військові, студенти та пенсіонери. Члени 9-ї черги звернулися з відкритим листом до ФГВФО з вимогою відновити їм виплати. Якщо у Фонду наразі недостатньо для цього коштів, вони пропонують продати ліквідні ОВДП, які є у власності банку. 

Як ми вже зрозуміли, швидка ліквідація не входить у плани керівництва ФГВФО, адже він фінансується саме коштом банків, що знаходяться в процесі ліквідації. Вдумайтеся, тільки з рахунків "Конкорду" Фонд отримує близько 8 млн грн на місяць!!! Тобто, яким би успішним і ліквідним не був банк до старту процесу ліквідації, ФГВФО швидко його збанкрутує

 - написала Сосєдка на своїй сторінці у Facebook.

Вона зазначила, що до того, як "Конкорд" незаконно позбавили ліцензії, він був успішним банком і на його рахунках було достатньо коштів, щоб відразу розрахуватися з усіма вкладниками та кредиторами по всім чергам та швидко провести процес ліквідації. За її словами, банк мав ліквідні ОВДП на 250 млн грн з номінальною дохідністю - 19,6%.

Якщо їх продати, то коштів вистачить не тільки на розрахунки з усіма чергами, що залишилися, але й на завершення процесу ліквідації

 - підкреслила Сосєдка.

Вона зазначила, що  попри складну ситуацію в країні, члени 9-ї черги кілька місяців чекали, що Фонд продовжить виплачувати їм їхні кошти, проте їхнє терпіння вже уривається.

Я погоджуюсь, що після отримання чергової виплати відсотків на початку квітня економічно вигідно продати ОВДП і максимально швидко закінчити виплати за всіма чергами та перестати витрачати щомісяця по 8 млн грн на утримання Фонду

- заявила Сосєдка.

Вона також нагадала, що акціонери "Конкорду" звернулися до Фонду з пропозицією розрахуватися із кредиторами 9-ї черги та швидко завершити процес ліквідації банку. В обмін на це вони гарантують, що кошти, які залишаться від 50 млн грн, відведених на ліквідацію, будуть передані військовим в ЗСУ, наприклад, на "Крила Мадяра".

Нагадаємо

Попри війну в Україні процес виведення банків з ринку не зупинився. Так, з 24 лютого 2022 року процес ліквідації був розпочатий щодо 8 банків. 2023 року вперше в Україні під ліквідацію і позбавлення ліцензії потрапили не лише банки-банкрути, а й прибуткові установи - ідеться про банк "Конкорд".

Процес позбавлення банківської установи ліцензії відбувається без суду. Звісно, власники, акціонери банків можуть оскаржувати рішення регулятора - НБУ, уже після ухвалення ним рішення про ліквідацію банку, однак, загалом процес виведення банківської установи з ринку, якщо він запущений, є безповоротним. 

Окрім того, в Україні не урегульовано питання проведення ліквідації прибуткового банку. Як заявляла Сосєдка, на момент оголошення регулятором рішення про ліквідацію банку високоліквідних активів у фінустанові вистачало, аби провести всі необхідні виплати за 2-3 тижні. Але процес ліквідації банку жорстко зарегульовано законодавчо і загалом може тривати до трьох років.

Лілія Подоляк

Суспільство