sadyba-zelenskykh-istoriia-budivli-ta-detali-skandalu-zi-znesenniam

Садиба Зеленських: історія будівлі та деталі скандалу зі знесенням

 • 109278 переглядiв

У Києві знесли історичну садибу Зеленських кінця 19 століття, незважаючи на протести громадськості. Власникові будівлі повідомлено про підозру, а міська влада вимагає відновлення садиби.

19 липня у столиці по вулиці Кониського знесли історичний будинок кінця 19 століття. УНН розповідає, що це за будівля та деталі її знесення. 

Садиба Малініна або садиба Зеленських 

Сучасна адреса будівлі – вулиця Кониського, 22. Будівля була зведена з дерева та обкладена цеглою. Садиба була останньою дерев’яною та найстарішою будівлею вулиці. 

Збудував садибу у стилі неоренесансу наприкінці 19 століття купець та професор Василь Малінін. Він володів будинком два десятиліття, після цього тут кілька років проживала родина почесного громадянина та міщанина Євмена Зеленського. 

Спочатку будинок був одноповерховим, однак, наприкінці 1980-х – 90-х років був зведений мезонін – надбудова над середньою частиною будинку. 

Скандали довкола садиби 

У 2017 році будівельна компанія "Сервіт" звела поряд з садибою 11-поверховий ЖК "Тергенев". Наступного року відбулася перша спроба знести садибу, тоді представники забудовника встигли знести ліве крило будівлі. Завдяки громадському спротиву роботи зупинилися. Однак, 2021 року спроби знести садибу поновилися, адже вона немає офіційного охоронного статусу. 

Питання збереження садиби неодноразово обговорювалось з представниками міської влади Києва. Піднімалося, зокрема питання, що садибу хочуть знести задля розширення житлового комплексу названого на честь російського письменника. Активісти зібрали 6000 тисяч підписів під петицією на захист садиби. Однак 19 липня – її знесли. 

 "Це не результат бойових дій…"

Це не іскандер і не калібр. Це не результат бойових дій. Це місто Київ, за 320 км до найближчої точки фронту. ТОВ "Тургєнєв Білд" зніс історичну садибу Зеленських, 1890 р. Активісти, що намагались завадити демонтажу – були побиті тітушками…, – написав активіст Дмитро Перов у Facebook. Як пояснив очільник Міністерства культури Ростислав Карандєєв – садиба справді не була внесена до Державного реєстру нерухомих пам'яток, але причина – КМДА не підготувала та не подала необхідну для цього документацію. 

"З відповідним листом від 18.07.2024 до МКІП звернулася ГО "Спадщина Київ". На жаль, чи то дізнавшись про таку ініціативу, чи за випадковим збігом, але забудовник у той самий день майже повністю зруйнував історично значиму будівлю. Проте МКІП все одно невідкладно розгляне подану облікову документацію на засіданні Експертної комісії з питань обліку об’єктів культурної спадщини, – повідомив очільник Мінкульту Ростислав Карандєєв. Водночас у Департаменті охорони культурної спадщини КМДА назвали знесення будинку "шокуючою ситуацією", а міський голова назвав подію – "цинічною провокацією". 

 До справи підключилися і правоохоронці – було розпочато кримінальне провадження. 

"За вказаним фактом слідчі Шевченківського управління поліції розслідують кримінальне провадження, розпочате за  ч. 2 ст. 298 Кримінального кодексу України (Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини – ред.). Всі обставини події встановлюються", - повідомили у поліції.  

Пізніше до кримінального провадження додалися іще статті: самовільного будівництва (ч. 3 ст. 197-1 КК України) та за фактом незаконних дій щодо майна, на яке накладено арешт (ч. 1 ст. 388 КК України). Підозру було повідомлено власникові будівлі.

Садиба вже неодноразово була під погрозою знищення, у звʼязку з чим слідчі спільно з прокуратурою в межах розпочатих кримінальних проваджень тричі звертались до суду з клопотаннями про накладення арешту на будинок та земельну ділянку, який надалі судом, за позовом адвокатів відповідача, були скасовані. Востаннє за ініціативи правоохоронців 18 січня та 19 лютого на ділянку та будинок був накладений новий арешт, який не був скасований у судовому порядку

- повідомили у поліції. 

Попри це, як повідомляється, "19 липня 32-річний власник будівлі, будучи обізнаний про діючі судом обмеження на заборону здійснення будь-яких дій із обʼєктом нерухомості, вирішив його знищити". Для цього правопорушник, за даними поліції, "залучив будівельну фірму, співробітникам якої надав вказівку на демонтаж зазначеної будівлі".

Наразі слідчі поліції повідомили власнику будинку про підозру за ч. 1 ст. 388 Кримінального кодексу України - умисне пошкодження та знищення майна, на яке судом накладено арешт.

У реєстрі речових прав вказано, що будинок належить Єгору Сібілеву (38%) і Михайлу Гречку (власник ТОВ "Тургенєв Білд", 62%). З 27 лютого 2024 року будівля перебуває під арештом за рішенням Шевченківського районного суду Києва.

22 квітня у міській раді відбулося позачергове засідання консультативної ради з питань охорони культурної спадщини, на якій представник власника будівлі повідомив про його готовність відновити будівлю і повернути її до стану, в якому вона перебувала до пошкодження.

Сторони дійшли згоди щодо підписання відповідного меморандуму між власником, Департаментом охорони культурної спадщини та представниками громади.

Популярні

Новини по темі

Словаччина озброює Україну, попри власне бажання - Bloomberg

 • 33048 переглядiв

У червні на оборону витрачено 155,6 млрд гривень - Мінфін

 • 33573 переглядiв