ukenru
rozvitok-energetichnoyi-sferi-v-ukrayini-shmigal-nazvav-dvi-prioritetni-tsili

Розвиток енергетичної сфери в Україні: Шмигаль назвав дві пріоритетні цілі

 • 19057 переглядiв

КИЇВ. 4 лютого. УНН. В найближчі роки Україна готується вступити до Європейської енергетичної мережі та виконати “Європейську зелену угоду”. Про це під час публічного обговорення проекту Національної економічної стратегії-2030 заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, інформує УНН.

Цитата:

“Окремо — енергетична сфера. Тут треба сказати про дві фундаментальні події, які чекають нас в найближчі роки. Входження України в Європейську енергетичну мережу. Для цього нам треба готуватися. Всі випробування ми пройшли. На сьогоднішній день важливо виконати бюрократичні кроки й важливо в 2022 році пройти правильно технічні моменти відокремлення й в подальшому приєднання до європейського мережі”, - заявив глава уряду.

Деталі

Зі слів Шмигаля, другий блок пов'язаний із проєвропейськими прагненнями — виконання “Green Deal” - європейської “зеленої угоди” або “зеленого курсу”. Тобто, запровадження або розробка свого стратегічного українського зеленого курсу.

Доповнення

Ще в серпні минулого року очільник уряду заявив, що один із п'яти євроінтеграційних кроків має стати приєднання України до європейської енергетичної мережі ENTSO-E, яка б дала змогу створити повноцінну конкуренцію на ринку електроенергії, посприяти справедливій ціні та підвищити безпеку самих мереж.

У листопаді тодішня очільниця Міненерго Ольга Буславець заявила, що вітчизняна енергосистема має потребу у 2 ГВт високоманеврової екологічної генерації. Її будівництво дозволить подальшу інтеграцію та розвиток "зеленої" енергетики, максимальне виробництво чистої "атомної" електроенергії та технічну синхронізацію з ENTSO-E, що є основним пріоритетом для країни.

Дещо раніше в Міненерго заявили, що Україна від’єднає енергосистеми від Білорусі та РФ у 2022 році

Щодо "Green Deal”, то експерти наголошують на загрозах для українського бізнесу. Експерти одноголосно зазначають, що український бізнес має бути залучений до обговорення та підготовки пакету законодавства, який має прийняти Україна в рамках Паризької кліматичної угоди.

За словами Олени Кудляк, виконавчого директора Української асоціації бізнесу і торгівлі, зобов’язання, які бере на себе Україна у контексті "озеленення" економіки, повинні бути, з одного боку, достатньо амбіційним, в дусі угоди, з іншого боку - економічно обґрунтованим, з врахуванням національних обставин та непростої економічної ситуації в Україні.

"Однією з ключових загроз в рамках впровадження Європейського зеленого курсу може стати встановлення додаткових торгових бар’єрів для українських експортерів на ринку ЄС. Але ще є шанс адаптувати український бізнес до нових умов, в тому числі за рахунок європейських інвестицій. Зараз як ніколи важливо думати про тісний діалог і взаємодію між експертами, органами влади та експортноорієнтованим бізнесом", - зазначила вона.

Довідка

Європейський зелений курс (англ. - The European Green Deal) — це набір політичних ініціатив, висунутих Європейською Комісією з загальною метою зробити клімат Європи нейтральним до 2050 року. Також буде представлено план оцінки впливу, який дозволить збільшити ціль ЄС щодо скорочення викидів парникових газів до 2030 року до мінімум на 50 % та до 55 % порівняно з рівнями 1990 року. План полягає в перегляді кожного діючого закону на його кліматичних переваг, а також введення нового законодавства щодо циркулярної економіки, оновлення будівель, біорізноманіття, сільського господарства та інновацій.

Українські Національні Новини

Політика