ukenru
rozmytnennia-avto-v-dii-rada-planuie-zrobyty-pershyi-krok

Розмитнення авто в "Дії": Рада планує зробити перший крок

 • 102401 переглядiв

Верховна Рада планує розглянути законопроект, який дозволить розмитнювати автомобілі через систему "Дія", щоб зменшити корупцію та пришвидшити процес, при цьому вартість авто буде розраховуватися автоматично.

На найближчому засіданні Верховна Рада планує розглянути у першому читанні законопроєкт, який дозволить проводити розмитнення легкових автомобілів через систему "Дія" для зменшення корупції та пришвидшення процесу. Про це повідомляє УНН з посиланням на проєкт порядку денного засідання ВР та проєкт закону №10380.

Деталі

Законопроєкт передбачає переведення процесу розмитнення авто, що ввозиться громадянином, або підприємствами на митну територію України, шляхом подання електронної митної декларації засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Такі правила будуть діяти до набуття Україною статусу членства в Європейському Союзі.

Зазначається, що митне оформлення легкового автомобіля для вільного обігу на митній території України здійснюється митним органом на підставі електронної декларації, поданої через "Дію".

До декларації повинні вноситися:

відомості про декларанта;

відомості про особу відповідальну за фінансове врегулювання;

фінансові та банківські дані (у разі подання декларації підприємством);

відомості про легковий автомобіль:

код товару згідно з УКТ ЗЕД;

рік виготовлення;

марка;

комерційний опис (модель);

ідентифікаційний номер (VIN код);

тип палива або джерело енергії;

об’єм двигуна;

найменування країни походження;

найменування країни відправлення;

фактурна вартість.

При декларуванні авто через "Дію" розрахунок суми митних платежів здійснюється в автоматичному режимі на підставі внесених даних. Декларація затверджується кваліфікованим електронним підписом.

Далі митна декларація передаватиметься до митного органу, яким має здійснюватися пропуск на митну територію України та митне оформлення вказаного автомобіля.

Через перетин кордону, водії повинні передавати митникам реєстраційний документ на автомобіль та документ, що підтверджує право власності декларанта на автомобіль.

Вартість авто в "Дії" оцінюватиметься автоматично, відштовхуючись від цін на аналогічні нові машини, з урахуванням знижувальних коефіцієнтів, залежно від віку транспортного засобу. Зокрема, коефіцієнти будуть становити:

для авто, який випущений в рік завезення в Україну - 0,95;

авто, якому рік - 0,92;

авто, якому 2 роки - 0,7;

авто, якому 3 роки - 0,64;

авто, якому 4 роки - 0,58;

авто, якому 5 років - 0,49;

авто, якому 6 років - 0,36;

авто, якому 7 років - 0,31;

авто, якому 8 років - 0,26;

авто, якому 9 років - 0,23;

авто, якому 10 років - 0,21;

авто, якому 11 років - 0,19;

авто, якому 12 років - 0,17;

авто, якому 13 років - 0,15;

авто, якому 14 років - 0,13;

авто, якому 15 років - 0,1.

Нагадаємо

На початку січня у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт про електронне розмитнення вживаних автомобілів через систему "Дія" для зменшення корупції та пришвидшення процесу.

В лютому Комітет Верховної Ради з фінансів податкової та митної політики рекомендував Раді прийняти законопроєкт №10380, який дозволить перевести процес розмитнення авто у застосунок "Дія".