rada-ukhvalila-zakonoproyekt-schodo-gumanitarnoyi-dopomogi-pro-scho-ydetsya

Рада ухвалила законопроєкт щодо гуманітарної допомоги: про що йдеться

 • 28247 переглядiв

Деталі

Зазначається, що документом законодавчо закріплюється спрощення процедури ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги. Зокрема, законом запроваджується електронна система обліку гуманітарної допомоги. Відповідна платформа вже розроблена та тестується з 1 листопада.

Крім того, розширюється перелік отримувачів гумдопомоги. Раніше це могли бути зареєстровані в Україні благодійні фонди та громадські організації з визначеними напрямками статутної діяльності. Тепер до переліку додаються іноземні благодійні організації, представництва яких акредитовані в Україні. Також отримувачами можуть бути неприбуткові державні та комунальні установи, ОМС, надавачі соцпослуг.

Зазначається, що придбані благодійними організаціями за кордоном товари, які при ввезенні в Україну задекларовані як гуманітарна допомога, можуть бути визнані гуманітаркою – за умови передачі її протягом 90 днів з дати перетину митного кордону. Раніше гуманітарною допомогою могли визнаватись лише ті товари, що були безоплатно отримані від донора.

Як повідомляється, це спрощує ввезення та облік дронів, турнікетів та інших товарів, які в Україні передаються безоплатно, а за кордоном купуються.

Крім того, унормовано порядок зміни отримувача та набувача гуманітарної допомоги, перерозподілу та повернення донору гуманітарки. Також документ дозволяє передавати транспортні засоби військовим як фізичним особам у якості гуманітарної допомоги.

Зазначається, що до запровадження в дію електронної системи обліку гумдопомоги норму щодо подання щомісячних звітів призупинено.

Доповнення 

Для надання допомоги мирним громадянам по всій Україні ООН закликає виділити близько $435 млн до березня 2024 року.

Близько 18 мільйонів жителів України потребують гуманітарної допомоги.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    "Приліт" по базі окупантів у Скадовську: показали наслідки

     • 107653 переглядiв

    Які аромати та парфуми будуть у тренді у 2024 році?

     • 32183 переглядiв

    Рада обрала двох експертів для конкурсу в Конституційний суд

     • 39910 переглядiв