propozytsiia-stoltenberha-stvoryty-5-richnyi-fond-dopomohy-dlia-ukrainy-u-dollar107-mlrd-vyklykala-neodnoznachnu-reaktsiiu-derzhav-chleniv-nato

Пропозиція Столтенберга створити 5-річний фонд допомоги для України у $107 млрд викликала неоднозначну реакцію держав-членів НАТО

 • 34514 переглядiв

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запропонував 5-річний пакет військової допомоги на суму 100 мільярдів євро (107 мільярдів доларів) під назвою "Місія для України" для надання довгострокової, передбачуваної допомоги Україні у сфері безпеки, але на зустрічі в Брюсселі країни-члени Альянсу неоднозначно відреагували на цей план.

Пропозиція генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга щодо створення п’ятирічного фонду в розмірі 100 мільярдів євро (107 мільярдів доларів) для України викликала неоднозначну реакцію держав-членів Альянсу в середу. Про перебіг засідання пише  Reuters, передає УНН.

Контекст

Ця пропозиція перевести військову підтримку України на довгострокову основу, покликана надати Західному альянсу більш безпосередню роль у координації постачання зброї, боєприпасів та обладнання в Україну під час боротьби з вторгненням росії.

Згідно з цими планами, НАТО візьме на себе певну координаційну роботу від спеціальної коаліції під керівництвом США, відомої як група Рамштайн, - крок, спрямований частково на захист від будь-якого скорочення підтримки США, якщо Дональд Трамп повернеться в Білий дім, кажуть дипломати.

Нам потрібно змінити динаміку нашої підтримки. Ми повинні забезпечити надійну та передбачувану безпекову допомогу Україні на довгострокову перспективу, щоб ми менше покладалися на добровільні внески, а більше на зобов’язання НАТО. Менше на короткострокові пропозиції і більше на багаторічні обіцянки.

- сказав Столтенберг, прибувши на зустріч міністрів закордонних справ НАТО в Брюсселі.

Деталі

Початкова реакція з боку альянсу показала, що рішення може бути нелегким.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто "твердо заявив, що Угорщина не підтримуватиме жодних пропозицій NATO, які могли б наблизити альянс до війни або змінити його з оборонної на наступальну коаліцію", – заявив речник уряду Золтан Ковач на X.

Очільниця МЗС Німеччини Анналена Бербок назвала план "правильним і важливим".

Міністр закордонних справ Латвії Кріш'яніс Карінс також привітав це, припустивши, що внески можуть становити відсоток від ВВП кожного члена.

Глави МЗС країн НАТО обговорять створення місії з підтримки України - Сікорський 03.04.24, 14:09

Інші міністри сказали, що їм потрібно розглянути деталі, зокрема те, як це буде фінансуватися.

У приватному порядку деякі чиновники були більш відвертими. "У НАТО немає ні бюджету, ні способів зібрати такі гроші", — зауважив один дипломат.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав до нових фінансових зобов’язань, а не просто до перепрофілювання існуючих зобов’язань.

Кулеба прибув до штаб-квартири НАТО: розпочав двосторонні зустрічі, обговорює військову допомогу та ППО03.04.24, 13:18

Тим часом росія заявила, що НАТО повернулося до мислення часів холодної війни, оскільки цього тижня альянс відзначає 75-річчя.

Щодо членства України в Альянсі, НАТО заявило, що наша країна поки перебуває у стані війни з росією не може отримати членства, але колись вона врешті-решт вступить до Альянсу.

Столтенберг прокоментував ідею передати "Рамштайн" під контроль НАТО03.04.24, 13:59

Нагадаємо

Перед засіданням міністрів закордонних справ країн Альянсу в Брюсселі Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, попередив, що на сьогоднішній та завтрашній зустрічі не буде остаточного рішення, щодо затвердження військової допомоги "місія для України", однак він висловив сподівання, що політики дійдуть консенсусу у цьому витанні, і затвердять його на липневому саміті. 

Пропозицію створити п’ятирічний пакет військової допомоги "Місія для України" на 100 мільярдів євро (107 мільярдів доларів), який надасть західному альянсу більш пряму роль у наданні підтримки Києву, Керівник НАТО Йенс Столтенберг запропонував напередодні 2 березня, однак офіційний розгляд цієї ідеї пройшов у Брюсселі сьогодні.

Популярні

Новини по темі

На Закарпатті демобілізували перших строковиків - ДПСУ

 • 33823 переглядiв