pravookhorontsi-zafiksuvaly-samozakhoplennia-zemli-ta-nezakonnyi-prodazh-vrozhaiu-u-spravakh-fihuruiut-derzhpidpryiemstva-naan

Правоохоронці зафіксували самозахоплення землі та незаконний продаж врожаю: у справах фігурують держпідприємства НААН

 • 71399 переглядiв

Правоохоронці розслідують самозахоплення землі та незаконний продаж врожаю держпідприємствами НААН у Сумській області. Відкрито чотири кримінальні провадження щодо ДП "Іскра" та "Надія".

Держані підприємства Національної аграрної академії наук фігурують одразу у чотирьох кримінальних провадженнях, зокрема через самозахоплення землі у Сумській області та незаконний продаж врожаю. Про це повідомили в Сумській обласній прокуратурі на запит УНН.

Деталі

Йдеться про держпідприємства "Іскра" та "Надія". Серед кримінальних справ - одразу два за фактом незаконного обробітку протягом 2022 року і самовільного зайняття земельних ділянок державної власності, а також самовільного обробітку невстановленими особами.

Ще одне провадження розслідується за фактом можливих протиправних дій колишнього керівника державного підприємства при укладанні договору купівлі-продажу майнових прав на незавершене сільськогосподарське виробництво з фермерським господарством.

Додамо, що зазвичай такі договори укладають посадовці НААН, коли передають державні землі у приховану оренду комерсантам. Один з таких випадків описано УНН.

Та ще одну справу правоохоронці відкрили щодо можливих протиправних дій під час реалізації зернових культур фермерським господарством, а також щодо самостійного збору урожаю керівництвом державного підприємства.

Досудове розслідування у вказаних кримінальних провадженнях триває, наразі вживаються заходи до повного, всебічного та об’єктивного встановлення всіх обставин кримінальних правопорушень,

- повідомили у прокуратурі.

Цікаво, що самі посадовці НААН намагалися переконати, що жоден гектар землі не передавався в оренду. Проте інформація правоохоронців може свідчити про те, що це не так.

Контекст

Вищевказані держпідприємства "Іскра" та "Надія" також є ініціаторами справи проти ексміністра агрополітики Миколи Сольського. Разом з НАБУ вони звинувачують його у сприянні АТОвцям приватизувати земельні ділянки, які вважали своїми. Проте Верховний суд постановив, що ці земельні ніколи не належали цим держпідприємствам. Для встановлення істини НАБУ та САП планує допит півтори тисячі людей, хоча розумні терміни слідства вже вичерпані. АТОвці своєю чергою називають дії НАБУ обурливими та вважають, що процедура приватизації була законною, а таке право їм надала держава за захист територій.

Варто зауважити, що детективи НАБУ, які виступають у справі Сольського на стороні НААН і проти передачі землі учасникам АТО, намагалися приховати експертизу із землеустрою. Цю експертизу вони замовили самі, але вже на етапі її готовності вирішили відмовитися від неї. Що з великою вірогідністю може говорити про те, що експертиза могла свідчити про невинуватість ексміністра.

Популярні

Новини по темі

Курс валют на 18 липня: гривня продовжує девальвувати

 • 14453 переглядiв