ponad-tysiachu-kompleksnykh-ekspertyz-provedeno-za-faktamy-voiennykh-zlochyniv-rosii-miniust

Понад тисячу комплексних експертиз проведено за фактами воєнних злочинів росії - Мін'юст

 • 18682 переглядiв

Понад тисячу комплексних експертиз проведено за фактами воєнних злочинів росії.

За перше півріччя 2024 року фахівці науково-дослідних установ судових експертиз Міністерства юстиції України провели 1184 комплексні військові експертизи. Експертами надано висновки у справах, що пов’язані з порушенням законів та звичаїв війни російськими військовими. Про це повідомив заступник голови Мін’юсту Андрій Гайченко, пише УНН.

Деталі

За його словами, ідеться, зокрема, про обстріли гідровузлів водосховищ у Харківській, Донецькій та Луганській областях, ураження житлових будинків, комунальних підприємств та об’єктів цивільної критичної інфраструктури.

"Під час проведення комплексної військової експертизи фахівці науково-дослідних установ Міністерства юстиції України встановлюють вид озброєння, калібр снарядів, відстань та місце, з якого було нанесено вогневе ураження по цивільних об’єктах. Висновки експертів стають доказами у кримінальних справах проти країни-агресора. Працюємо над тим, щоб по кожному факту обстрілу цивільної інфраструктури, російську федерацію було притягнуто до суду за порушення законів та звичаїв війни", - зазначив Гайченко.

Заступник міністра додав, що загалом за перше півріччя 2024 року науково-дослідними установами судових експертиз Міністерства юстиції України проведена 1601 військова експертиза.

Додатково

У Мін'юсті повідомили, що фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз ідентифікували понад 30 частин та уламків ворожої ракети, яка влучила у дитячу лікарню "Охматдит". На підставі цього був зроблений висновок, що удар був завданий крилатою ракетою Х-101.

Нагадаємо

З метою підвищення якості експертиз Київський науково-дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції України отримав безоплатну ліцензію на використання інноваційного продукту eyesCloud3D.

"Ця технологія використовує фотограмметрію, що дає змогу проводити вимірювання в трьох вимірах і обчислювати об'єми за допомогою зображень, знятих будь-яким типом камери. Завдяки цьому, вдається з великою точністю документувати всі обставини на місцях подій і проводити детальний аналіз отриманих даних. Окрім того, важливо, що до вихідної інформації можна неодноразово повторно звертатися в будь-який потрібний момент. Наприклад, обставини на місцях подій після російських ракетних обстрілів залишаються доступними для аналізу навіть після ліквідації наслідків", - розповів директор КНДІСЕ Олександр Рувін.

Популярні

Новини по темі

У Ніжині вже 15 поранених через атаку "шахедів"

 • 27739 переглядiв

На Луганщині евакуювали останніх жителів з Макіївки

 • 24956 переглядiв