pomiakshennia-zaborony-na-konvertuvannia-valiutnykh-kredytiv-u-hryvni-spryiatyme-rozvytku-biznesu-nardep

Пом'якшення заборони на конвертування валютних кредитів у гривні сприятиме розвитку бізнесу - нардеп

 • 67520 переглядiв

Член економічного комітету ВР Людмила Буймістер підтримує пом'якшення заборони на конвертацію валютних кредитів у гривні для підприємців. Це сприятиме розвитку бізнесу та економіки, що критично важливо для країни.

Пом’якшення заборони на конвертування валютних кредитів у гривні для підприємців буде дуже доречним, адже це сприятиме розвитку бізнесу. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН нардеп, член економічного комітету Верховної Ради Людмила Буймістер.

Такі зміни були б дуже доречними, і я сподіваюся, що НБУ, який насправді за це повномасштабне вторгнення зробив величезну роботу, і треба віддати належне, що вони стримали макроекономічну стабільність в країні – зараз треба акуратно, але поступово дивитися на лібералізацію всіх цих валютних обмежень,

- зазначила Буймістер.

За її словами, послаблення заборони на конвертування валютних кредитів спрятиме розвитку бізнесу, який дуже потрібен сьогодні в країні, адже без економіки і бюджетних надходжень буде дуже складно закривати потреби на фронті.

По якимось стратегічним галузям треба дозволяти реструктуризацію валютних кредитів, це 200%. Та і по решті. Адже гравці, які існували в одних умовах до повномасштабного вторгнення – зараз функціонують в зовсім інших умовах. А вони є критичними для функціонування в принципі в країни,

- додала нардеп.

Зазначимо, експерти у коментарях УНН говорять, що НБУ не потрібно скасовувати заборону, однак слід дозволити банкам в індивідуальному порядку вирішувати питання конвертування валютного кредиту у гривні. Адже такі поступки зменшать ризик неповернення таких кредитів.

Контекст

Український бізнес з початку повномасштабного вторгнення продемонстрував стійкість і готовність швидко підлаштовувати роботу під поточні виклики.

У випадку з забороною конвертувати валютні кредити у гривню український бізнес нерідко змушений вдаватися до непопулярних кроків, щоб лишитися на плаву та не втратити все.

Одними з представників українського бізнесу, що мають валютний кредит, який тягнеться ще з 2006 року, є власники столичного ТРЦ "Гулівер". До речі, на момент отримання кредиту компанія, що отримала позику, мала інших власників. Кризи 2008 та 2014 років завдали непоправного удару бізнесу, що кредитувався у валюті. Це призвело до того, що теперішні власники "Гуліверу" були змушені піти у 2020 році на реструктуризацію боргу. Однак, конвертувати кредит в гривні тоді не вдалося.

Популярні

Новини по темі

Ліцензії на експорт дозволили отримувати онлайн

 • 13104 переглядiв

На Запоріжжі через удар рф пошкоджено газопровід

 • 25884 переглядiв