parlament-moldovy-skhvalyv-deklaratsiiu-shchodo-pidtrymky-vstupu-do-yes

Парламент Молдови схвалив декларацію щодо підтримки вступу до ЄС

 • 24395 переглядiв

Парламент Молдови схвалив Декларацію про європейську інтеграцію країни, назвавши вступ до ЄС національним пріоритетом і підкресливши переваги, які він принесе з точки зору суверенітету, демократії, економічного розвитку та соціальної політики.

У п'ятницю, 21 березня, депутати парламенту Молдови схвалили Декларацію про європейську інтеграцію країни. Про це УНН з посиланням на Moldpres.

Деталі

Зазначається, що проєкт Декларації проголосували 54 народні депутати. Згідно з документом "вступ Республіки Молдова до ЄС забезпечить майбутнє країни як суверенної, нейтральної, цілісної та демократичної держави, а незворотний шлях європейської інтеграції та приєднання є проєктом національного пріоритету Республіки Молдова".

Депутати закликали все суспільство, включно з усіма політичними силами, виявити єдність та солідарність для політичної консолідації та вступу до ЄС.

Проєкт Декларації підкреслює, що "європейська інтеграція сприятиме громадянській згуртованості суспільства, забезпечить перехід Республіки Молдова до сталого економічного розвитку та збільшить можливості держави щодо просування ефективної соціальної політики".

Європейський Союз – це територія миру. Він був створений як проект миру, який поклав край війнам у Європі, і його творча енергія більше не була спрямована на руйнування та агресію, а на процвітання та мирний розвиток між націями

- йдеться у документі.

Молдова вирішила призупинити участь у договорі про скорочення кількості озброєнь в Європі06.03.24, 22:39

Доповнення

Також у проєкті підкреслюється, що ЄС роками був надійним партнером для Молдови, надаючи матеріально-технічну та фінансову підтримку для розв'язання численних внутрішніх проблем Молдови.

Крім того, завдяки щедрій підтримці з боку ЄС та інших держав-членів Молдова подолала кризу, спричинену пандемією COVID, а також енергетичну кризу зими 2022-2023 років.

Зазначається, що Молдова підписала Угоду про асоціацію з Європейським Союзом у 2014 році. Згодом 3 березня 2022 року влада Молдови підписала заяву про вступ країни до ЄС, а Європейський Союз 23 червня 2022 року надав Молдові статус країни-кандидата.

Зрештою 14 грудня 2023 року Європейська Рада ухвалила рішення про початок переговорів щодо вступу Молдови до ЄС.

До кінця 2024 року Молдова вийде з усіх угод, підписаних у рамках СНД21.12.23, 11:54

Нагадаємо

Президент Молдови Майя Санду оголосила, що референдум про членство в Європейському Союзі відбудеться в жовтні, прагнучи зберегти прогрес на шляху до вступу в блок, попри спроби росії дестабілізувати країну.

Популярні

Новини по темі

Документи про освіту тепер є у "Дії"

 • 22804 переглядiв