ukenru
pandemiya-u-yes-khochut-do-lita-vaktsinuvati-vid-koronavirusu-70-doroslikh

Пандемія: у ЄС хочуть до літа вакцинувати від коронавірусу 70% дорослих

 • 12759 переглядiв

КИЇВ. 19 січня. УНН. Європейська комісія пропонує прискорити вакцинацію від COVID-19 у країнах Європейського Союзу, щоб до літа прищепити 70% дорослого населення. При цьому до березня в ЄС повинні бути вакциновані до 80% медперсоналу і осіб старше 80 років. Про це йдеться в комюніке Єврокомісії, оприлюдненому у вівторок, 19 січня, напередодні запланованого на четвер віртуального саміту лідерів ЄС, присвяченого вакцинації, передає УНН.

"В ухваленому сьогодні комюніке вона (Єврокомісія - ред.) закликає держави-члени прискорити вакцинацію в усьому ЄС: до березня 2021 року щонайменше 80% людей старше 80 років і 80% фахівців в області охорони здоров'я і соціальної допомоги в усіх країнах блоку має бути вакциновано. До літа 2021 року держави-члени повинні вакцинувати мінімум 70% дорослого населення", - йдеться в повідомленні Єврокомісії щодо стратегії єдиного фронту боротьби ЄС з COVID-19.

У євроінституції підкреслили: оскільки в останні тижні спостерігається тенденція до збільшення кількості випадків захворювання, "найближчими місяцями необхідно докласти більше зусиль для підтримки систем охорони здоров'я та вирішення проблеми "втоми від COVID", починаючи з прискорення вакцинації в усіх напрямках, допомоги нашим партнерам на Західних Балканах, сусідам на півдні і сході (куди входить Україна - ред.) і в Африці".

"Щоб забезпечити ранній доступ до вакцин, Єврокомісія повинна створити механізм Team Europe для структурування надання вакцин, якими діляться держави-члени з країнами-партнерами. Це повинно дозволити надати країнам-партнерам доступ до певної кількості з 2,3 мільярда доз, забезпечених у межах Стратегії ЄС щодо вакцин, приділяючи особливу увагу Західним Балканам, нашим східним і південним сусідам і Африці", - зазначено зокрема в комюніке.

Також серед рекомендованих кроків - щоб Єврокомісія і держави-члени "продовжували підтримувати COVAX, у тому числі за допомогою раннього доступу до вакцин". "Team Europe вже мобілізувала 853 мільйони євро на підтримку COVAX, що зробило ЄС одним з найбільших донорів COVAX", - додали в євроінституції.

"Вакцинація необхідна для виходу з цієї кризи. Ми вже забезпечили достатню кількість вакцин для всього населення Європейського Союзу. Тепер нам потрібно прискорити доставку і прискорити вакцинацію. Наша мета - до літа вакцинувати 70% дорослого населення. Це може стати поворотним моментом в нашій боротьбі з цим вірусом. Однак ми припинимо цю пандемію тільки тоді, коли у всіх у світі буде доступ до вакцин. Ми активізуємо наші зусилля, щоб забезпечити вакцинами наших сусідів і партнерів по всьому світу", - прокоментувала президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС ще збільшить потужності для нарощення темпів виробництва вакцин проти COVID-19

Тим часом раніше сьогодні єврокомісар з питань охорони здоров'я Стелла Кіріакідес заявила, що в Європейському Союзі від COVID-19 померло понад 400 000 осіб. 

"З весни минулого року ми втратили понад 400 000 життів в ЄС. З появою і виявленням нових більш заразних варіантів вірусу в державах-членах ми все ще далекі від подолання пандемії", - вказала єврокомісар в Європейському парламенті в ході дискусії про стратегію блоку щодо вакцинації.

Вона зазначила при цьому, що та сторінка вже перегорнута і "ми почнемо 2021 рік з потужним інструментом в руках", кажучи про старт вакцинації у країнах блоку.

"Кожен день по всьому ЄС пріоритетні групи вакцинуються безпечними і ефективними вакцинами від BioNTech/Pfizer і Moderna. Сподіваюся, у найближчі тижні з'являться нові схвалені вакцини. Європейське агентство з лікарських засобів недавно отримало заявку на вакцину AstraZeneca і розраховує отримати більше заявок в найближчі місяці" , - додала Кіріакідес.

Водночас стратегія ЄС щодо вакцини викликала критику: європейські законодавці підкреслили, що їм було надано тільки строго обмежений доступ до одного з контрактів на вакцини, при цьому вони не могли бачити інші, відзначає dpa.

Євродепутати закликали "до ще більшої солідарності, коли справа доходить до вакцинації і прозорості контрактів з фармацевтичними компаніями", вказали своєю чергою у пресслужбі Європарламенту.

Додамо, усього у світі на COVID-19 захворіло 95 543 848 людей, з них одужало 52 597 341. Кількість померлих зросла до 2 039 942.

В Україні на ранок 19 січня зафіксовано вже 1,167 млн випадків коронавірусної хвороби COVID-19, при цьому одужало – 886 248 осіб, летальних випадків – 21 046. Хворіє наразі 260 361 осіб, кількість активних хворих за добу знизилася на 11 290. 

Україна раніше долучилася до ініціативи COVAX. Київ очікує перші поставки вакцини від COVID-19 за програмою COVAX в березні 2021 року.

Водночас йдуть перемовини з виробниками щодо закупівлі вакцин від коронавірусу за державний кошт. Україна уже уклала один контракт - з китайським виробником Sinovac Biotech - на поставку 1,9 млн доз вакцини. Тим часом, виникають питання до її ефективності. Раніше Прем'єр Денис Шмигаль в інтерв'ю ЗМІ заявляв, що в Україні може бути три різних вакцини, і наразі йдуть перемовини з шістьма компаніями-виробниками. Однак, деталі не розкривалися через конфіденційність переговорів. У провладній партії говорили, що окрім китайської може йтися про вакцину AstraZeneca, утім, підтверджень цьому не було. На тлі критики з боку голови МОЗ очільника державного підприємства з організації закупівель на перемовинах це ДП вирішили замінити міжнародною Crown Agents. Паралельно раніше Президент Володимир Зеленський закликав послів України, у тому числі у країнах ЄС, долучитися до перемовин про отримання вакцини від COVID-19.

На тлі того, як у ЄС вакцинація розпочалася наприкінці грудня 2020 року, в Україні її старт планується у середині лютого.

Українські Національні Новини

Новини Світу