nbu-varto-pomiakshyty-zaboronu-na-restrukturyzatsiiu-valiutnykh-kredytiv-otrymanykh-biznesom-holova-komitetu-ekonomistiv-ukrainy

НБУ варто помʼякшити заборону на реструктуризацію валютних кредитів, отриманих бізнесом - голова Комітету економістів України

 • 52512 переглядiв

Голова Комітету економістів України пропонує НБУ пом'якшити заборону на реструктуризацію валютних кредитів для бізнесу. Це дозволило б банкам і клієнтам індивідуально вирішувати питання в складній економічній ситуації.

Національному банку України варто помʼякшити свою заборону на реструктуризацію валютних кредитів, виданих бізнесу, щоб банки з клієнтами могли в індивідуальному порядку вирішувати це питання. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Враховуючи те, що економічна ситуація дуже складна для більшості суб’єктів господарювання в Україні, варто було б, як мінімум, пом’якшити (заборону НБУ на реструктуризацію валютних кредитів – ред.). Тому що, якщо, наприклад, клієнт домовляється з банком і банк готовий іти на зустріч клієнту, наприклад, постійному клієнту, чи такому з яким довго працює, і хороша кредитна історія, то чому б не дозволити це зробити аби хоча б трохи полегшити фінансове становище суб’єкта господарювання,

- зазначив Новак.

За його словами, поки діє заборона НБУ на реструктуризацію валютних кредитів жоден банк її не порушуватиме, адже може потрапити під санкції регулятора.

Заборона НБУ на реструктуризацію валютних кредитів: як це впливає на підприємців17.07.24, 10:19

Додамо

Український бізнес з початку повномасштабного вторгнення продемонстрував стійкість і готовність швидко підлаштовувати роботу під поточні виклики.

У випадку з забороною конвертувати валютні кредити у гривню український бізнес нерідко вдається до непопулярних кроків, щоб лишитися на плаву та не втратити все.

Одними з представників українського бізнесу, що мають валютний кредит, який тягнеться ще з 2006 року, є власники столичного ТРЦ "Гулівер". До речі, на момент отримання кредиту компанія, що отримала позику, мала інших власників. Кризи 2008 та 2014 років завдали непоправного удару бізнесу, що кредитувався у валюті. Це призвело до того, що теперішні власники "Гуліверу" були змушені піти у 2020 році на реструктуризацію боргу. Однак, конвертувати кредит в гривні тоді не вдалося.

Популярні

Новини по темі

Курс валют на 23 липня: НБУ зміцнив гривню на 15 копійок

 • 12168 переглядiв