naibilshyi-obmin-polonenymy-vid-pochatku-povnomasshtabnoi-viiny-koho-vdalos-povernuty-rozpovily-u-koordynatsiinomu-shtabi

Найбільший обмін полоненими від початку повномасштабної війни: кого вдалось повернути розповіли у Координаційному штабі

 • 33153 переглядiв

Україна провела найбільший обмін полоненими з початку війни, забезпечивши звільнення 230 осіб, у тому числі 6 цивільних осіб та осіб, які раніше вважалися зниклими безвісти.

Відбувся найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін військовополоненими. Визволені 230 українців та українок. Зокрема додому повернули й 6 цивільних, та 48 тих, кого офіційно вважали "зниклими безвісти".  Деталі останнього обміну розповіли у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, передає УНН.

Додому повертаються 230 Захисників. Серед них представників Збройних Сил України – 130 (серед них ТрО – 14, ВМС – 14), Національної гвардії – 55, Державної прикордонної служби – 38, Національної поліції – 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

– розповіли у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Деталі

Зазначається, що серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 особи), так і ті українські військовослужбовці, яких досі вважалися зниклими безвісти та мали статус "пошук особи" (48).  

Більшість звільнених чоловіки – 225 осіб, та ще п’ять жінок.

Відзначається, що до рядового та сержантського складу належать 213 осіб, одинадцятеро – офіцери.

Після виснажливих місяців полону повернулася, зокрема, бойова медикиня зі складу 36 ОБрМП. Перебуваючи у неволі, вона принципово розмовляла українською мовою. Росіяни декілька разів імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали назад до місця утримання.

– розповіли у штабі, що займався питанням повернення полонених.

Крім того, за даними відомства серед повернених і семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, нацгвардійці, які потрапили в полон, виконуючи свої обов’язки на ЧАЕС, цивільний викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, оборонці Маріуполя.

Зазначається, що вільнених з полону зустрічали керівник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Кирило Буданов, член Координаційного штабу Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, Секретар Штабу Дмитро Усов.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими висловили окрему подяку Об’єднаним Арабським Еміратам за активну участь у реалізації цього обміну.

Додатково

Президент України Володимир Зеленський привітав  повернення українських захисників на Батьківщину, та подякував всім, хто попри всі труднощі повертає наших людей додому.

Тетяна Салганік

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    На Київщині від дифтерії померла 73-річна жінка

     • 32250 переглядiв

    Харківщина: росіяни обстріляли з мінометів Липці

     • 33716 переглядiв