nabu-hotuietsia-do-cherhovoho-audytu-mizhnarodni-eksperty-otsiniat-efektyvnist-antykoruptsioneriv

НАБУ готується до чергового аудиту: міжнародні експерти оцінять ефективність антикорупціонерів

 • 140913 переглядiв

Національне антикорупційне бюро України готується до незалежного зовнішнього аудиту міжнародними експертами для оцінки його ефективності на тлі занепокоєння тривалими розслідуваннями та ймовірними витоками даних.

Національне антикорупційне бюро України щороку має проходити незалежну зовнішню оцінку ефективності і наразі готується до аудиту. Про це повідомила Антикорупційна ініціатива ЄС , пише УНН.

Зараз проходить конкурс на посаду аудитора, зокрема оголошено про п’ять вакансій в Секретаріат незалежної зовнішньої оцінки ефективності діяльності НАБУ.

Зазначимо, іноземні експерти у звіті за результатами попереднього аудиту виявили низку проблем в діяльності НАБУ. Зокрема, аудитори дійшли висновку, що детективи потребують спілкування з психологами та омбудсменом, щоб повідомляти про проблеми на робочому місці

Також аудит в НАБУ виявив ознаки низького морального духу серед антикорупціонерів та масове бажання звільнитися з бюро. Зокрема, що детективи "стресують" через війну і бюрократію.

Окрім того, міжнародні аудитори констатували, що ВАКС розглядає справи роками, а детективи НАБУ можуть розслідувати їх десятиріччями. Однак, як показує практика, тривалість розслідування антикорупціонерів ніяк не впливає на його якість, адже "гучні" справи НАБУ проти високопосадовців вже неодноразово розвалювалися в судах.

Наочним прикладом є кримінальні провадження проти ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна. Обидві справи розвалилися у судах. Однак НАБУ не стало офіційно вибачатися перед ексміністром за незаконне кримінальне переслідування та псування ділової репутації.

Однією з нещодавніх "гучних" справ, яку НАБУ розслідує вже п’ять років, є справа проти вже колишнього міністра агрополітики Миколи Сольського. За версією слідства, Сольський нібито заволодів земельними ділянками у Сумській області, які начебто належали Національній академії аграрних наук.

Проте, як згодом з’ясувалося, таких земель ані у нього, ані у його родини чи афілійованих осіб немає. Проте є в учасників АТО, яким держава надала право на їхню приватизацію. Чим саме заволодів Сольський – у НАБУ відмовилися уточнювати. Понад те, детективи намагалися "злити" експертизу, яку самі ж і замовили і яка, вочевидь, мала свідчити про невинуватість Сольського. Однак, публічні звинувачення зробили своє - Сольський залишив свою посаду міністра.

Нагадаємо

У кінці травня НАБУ потрапило у гучний скандал - стало відомо про ймовірне розголошення даних досудового розслідування представниками бюро в інтересах нібито бізнесмена Юрія Голика, який є фігурантом антикорупційного розслідування по "Великому будівництву".

Через цю справу директор НАБУ Семен Кривонос відсторонив свого першого заступника Гізо Углаву від виконання обов’язків на час досудового розслідування.

Окрім того, 20 червня вийшло ще одне журналістське розслідування про ймовірний злив даних з НАБУ, у якому фігурує вже сам директор бюро Семен Кривонос.

Після скандалів нардепи з комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики викликали на засідання директора НАБУ Семена Кривоноса. Однак, він цей виклик проігнорував, посилаючись на те, що обговорювати розслідування щодо ймовірних зливів даних передчасно. Після цього депутати вирішили провести виїзне засідання у НАБУ, однак коли воно відбудеться - поки не відомо.

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі