ukenru
mzs-polshchi-vybory-v-rosii-ne-mozhna-vvazhaty-zakonnymy-vilnymy-i-chesnymy

МЗС Польщі: "Вибори в росії не можна вважати законними, вільними і чесними"

 • 30793 переглядiв

Міністерство закордонних справ Польщі засудило так звані "президентські вибори" в росії. У відомстві заявили, що їх не можна вважати законними, вільними і чесними.

Так звані "вибори" в рф проходили в умовах найжорстокіших репресій проти населення.  росія має понести відповідальність за організацію та проведення "виборів" на українських територіях. Про це йдеться у заяві МЗС Польщі, передає УНН

15-17 березня 2024 року в росії відбулися так звані президентські вибори. Голосування проходило в умовах найжорстокіших репресій проти населення, що унеможливило вільний демократичний вибір

- йдеться у заяві МЗС Польщі.

У польському дипломатичному відомстві зауважили, що всупереч міжнародному праву, "вибори" було організовано і на тимчасово окупованих територіях України: в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також на території Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Голосування також проводили в молдовському Придністров'ї та належних Грузії регіонах Цхінвал/Південна Осетія та Абхазія.  "Таким чином організовані "вибори" не можна вважати законними, вільними і чесними", - вказали в МЗС Польщі. 

Через військову цензуру, політично вмотивовані кримінальні справи та недопуск до участі у виборах кандидатів, які висловлюють антивоєнні погляди, ці "вибори" не можуть вважатися ані вільними, ані чесними, додали у дипломатичному відомстві. 

У МЗС Польщі також засудили недопуск незалежних російських спостерігачів до участі в спостереженні за процесом голосування і не запрошення спостерігачів ОБСЄ. 

На особливий осуд заслуговує незаконне рішення кремлівської влади про проведення виборів на тимчасово окупованих українських територіях. Це є кричущим порушенням міжнародного права, зокрема Статуту Організації Об'єднаних Націй, і не може розглядатися інакше як чергова спроба підірвати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Польща не визнає організацію і результати "виборів" на цих територіях. росія має понести відповідальність за їхню організацію та проведення на українських територіях 

- вказали в МЗС Польщі.

Також у відомстві закликали росію негайно і беззастережно вивести свої війська і озброєння з української території і та звільнити всіх політичних в'язнів, яких незаконно утримують у російських в'язницях.

Доповнення 

російські окупанти проводити рейди по будинках і під дулом автоматів вказували за кого голосувати на так званих незаконних "виборах  президента рф".