ukenru
monitoringova-misiya-oon-do-65-tisyach-ditey-na-okupovanomu-donbasi-ne-mayut-ukrayinskogo-svidotstva-pro-narodzhennya

Моніторингова місія ООН: до 65 тисяч дітей на окупованому Донбасі не мають українського свідоцтва про народження

 • 14886 переглядiв

КИЇВ. 11 березня. УНН. На окупованому Донбасі до 65 тисяч дітей не мають українського свідоцтва про народження. Про це йдеться у звіті Моніторингової місії ООН з дотримання прав людини в Україні, який було оприлюднено сьогодні, повідомляє УНН.

Деталі

У звіті вказується на стурбованість тим, що "Уряд не запровадив адміністративну процедуру реєстрації народження дітей, народжених на території, яка контролюється озброєними групами, і що такі свідоцтва можна отримати тільки в судовому порядку".

За повідомленнями, у 2020 році 8 524 дитини (4 446 хлопчиків і 4 078 дівчаток) народилися на території, яка контролюється бойовиками "ДНР", і 5 444 – на території, яка контролюється бойовиками "ЛНР".

У звіті вказується, що на виконання ухвал судів у 2020 році органи державної влади видали загалом тільки 2649 свідоцтв про народження дітей.

"Це створює додаткове фінансове навантаження на родини, які змушені перетинати лінію зіткнення і звертатися до суду з позовом. У результаті, до 65 000 дітей не мають українських державних свідоцтв про народження, що може перешкоджати їхньому доступу до низки прав, зокрема, соціально-економічних, оскільки вони не матимуть права на отримання державних послуг, як-от рекомендовані щеплення для дітей молодшого вік", - вказує Моніторингова місія ООН.

Доповнення 

За словами віце-прем'єр-міністра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова, примусова паспортизація в анексованому Криму торкнулася 2,5 млн українців, ще близько 400 тис. громадян України пройшли примусову паспортизацію в тимчасово окупованих районах Донецької і Луганської областей.

Українські Національні Новини

Політика