mizhnarodnyi-den-svitlofora-vsesvitnii-den-ustryts-shcho-shche-mozhna-vidznachyty-piatoho-serpnia

Міжнародний день світлофора, Всесвітній день устриць. Що ще можна відзначити п’ятого серпня

 • 41538 переглядiв

Саме п’ятого серпня 1914 року на одній з вулиць американського міста Клівленд з’явився пристрій для регулювання руху, в якому перемикалися червона та зелена лампочки, в момент перемикання звучав звуковий сигнал

Сьогодні, п’ятого серпня, усі бажаючі можуть долучитися до події, яка присвячена пристрою, який регулює рух на дорогах абсолютної більшості міст на нашій планеті – Міжнародного дня світлофора, пише УНН.

Саме п’ятого серпня 1914 року на одній з вулиць американського міста Клівленд з’явився пристрій для регулювання руху, в якому перемикалися червона та зелена лампочки, в момент перемикання звучав звуковий сигнал.

Хоча перші спроби регулювати вуличний рух були здійснені в Англії у 1868 році за допомогою світлофора Джона Найта, який більше нагадував семафор, і складвся з двох стрілок, які перемикалися вручну. Вночі стрілки замінювали газовими ліхтарями двох кольорів. Якось один ліхтар вибухнув і постраждав поліцейській. Після цього від приладу Найта відмовилися.

У 1920 році на вулицях Нью-Йорка та Детройта почали з’являтися світлофори з трьома сигналами: до червоного та зеленого додався жовтий.

Перші світлофори на території України встановили у Харкові у 1936 році.

Любителі делікатесів сьогодні можуть долучитися до святкування Всесвітнього дня устриць.

Цікаво, що у 17-17 століттях у Великій Британії та Франції устриці вважалися їжею бідняків. І лише згодом цей молюск, який є ще й афродизіаком, набув статусу делікатесу.

На даний час існує приблизно 100 видів  устриць, які носять назви водойм, у яких їх вирощували. Устриці можуть похвалитися багатим запасом мікроелементів та вітамінів А, С, D, B12.

Ще п’ятого серпня можна долучитися до заходів з нагоди Дня свіжого дихання.  

Неприємний запах з рота в медицині називається "галітоз". За статистикою, близько 50-65% населення страждають від проблеми неприємного запаху з рота.

З 2013 року сьогодні відзначається День спідньої білизни. Подія виникла за ініціативи однієї з американських компаній, яка хотіла зібрати в Нью-Йорку найбільшу кількість людей у спідній білизні в одному місті, і таким чином встановити рекорд.

На заклик компанії зібралося близько 800 людей, встановити рекорд не вдалося, але з’явилося нове свято.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті святого мученика Євсигнія.

Євсигній багато років служив у війську, був соратником імператора Костянтина, який легалізував християнство у Римській імперії.

Згодом Євсигній став проповідником в Антіохії. Коли Євсигнію було вже 110 років, йому за наказом імператора Юліана Відступника, відрубали голову.

Іменини п’ятого серпня святкують Євгеній, Юхим, Марія, Христина.

Популярні

Новини по темі

Малі розриває дипвідносини з Україною через коментарі ГУР

 • 111251 переглядiв