ukenru
ministr-ekonomiki-frn-vislukhaye-kiyiv-i-moskvu-schodo-pivnichnogo-potoku-2

Міністр економіки ФРН вислухає Київ і Москву щодо "Північного потоку-2"

 • 11950 переглядiв

КИЇВ. 12 травня. УНН. Від найближчої неділі до вівторка наступного тижня - 13-15 травня - міністр економіки і енергетики Німеччини Петер Альтмаєр вестиме переговори спочатку в Києві, а потім у Москві. Крім "Північного потоку-2" темою переговорів німецького міністра в Україні і Росії напевно стане і вихід США з ядерної угоди з Іраном. Про це УНН повідомляє з посиланням на Deutsche Welle.

Петер Альтмаєр, як повідомили джерела видання у німецькому мінекономіки, "має намір вислухати аргументи противників "Північного потоку-2" в Києві і його прихильників, відповідно, у Москві з тим, щоб сформувати і власне ставлення до цього проекту".

Про нього йтиметься і на зустрічі канцлера ФРН Ангели Меркель з президентом РФ Володимиром Путіним у Сочі 18 травня, пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МЗС вважають, що "Північний потік-2" дозволить Німеччині контролювати газовий ринок Європи

Тим часом і у німецьких експертів є великі сумніви не тільки у політичній, але і в економічній доцільності "Північного потоку-2". Серед них і глава відділу енергетики, транспорту та екології Німецького інституту економічних досліджень Клаудія Кемферт, яка не вважає переконливими і аргументи про скоре настання дефіциту газу в Європі.

Навіть з урахуванням скорочення видобутку газу в Нідерландах, а згодом - і в Норвегії, зазначила вона, на світових ринках газу більш ніж достатньо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр економіки Німеччини підтримав "Північний потік-2"

Крім того, "Північний потік-2" - це дуже дорогий проект, за оцінкою експерта, він набагато дорожчий, ніж створення інфраструктури для прийому танкерів зі зрідженим газом, і до того ж на дуже довгий період - 30-50 років - прив'язує покупців до одного постачальника.

"У нас хороший досвід із цим постачальником, але з економіко-енергетичної точки зору вкрай сумнівна доцільність будівництва нового газопроводу", - вказала вона.

Додамо, "Північний потік-2" - газопровід, який має з'єднати Росію і Німеччину в обхід України.

Нагадаємо, попри занепокоєння зі сторони України та інших європейських країн, Німеччина дала дозвіл на будівництво "Північного потоку-2". Фінляндія також видала два дозволи на будівництво "Північного потоку-2". У російському "Газпромі" заявили, що процес отримання дозволів в Швеції, Росії та Данії "йде за графіком".

Українські Національні Новини

Політика