meteornyi-potik-delta-akvarydy-osiaie-nichne-nebo-u-naiblyzhchu-dobu-yak-sposterihaty-vydovyshchnyi-zorepad

Метеорний потік Дельта Аквариди осяє нічне небо у найближчу добу: як спостерігати видовищний зорепад

 • 64423 переглядiв

Пік метеорного потоку Дельта Аквариди очікується вранці 30 липня. Астрономи прогнозують до 25 падаючих зірок на годину, найкраще спостерігати над південним горизонтом з опівночі до світанку.

Пік припаде на ранні години вівторка, астрономи очікують близько 25 падаючих зірок на годину.

Пише УНН із посиланням на The Guardian.

Деталі

Перший метеорний потік цього літа може досягти свого піку рано вранці у вівторок. Тоді астрономи сподіваються побачити десятки падаючих зірок, що розриватимуть нічне небо щогодини.

Як і більшість метеорних потоків, Дельта-Аквариди названі на честь сузір’я на нічному небі, з якого вони, здається, випромінюють: сузір’я Водолія, поблизу яскравої зірки Дельта-Акваріди.

З опівночі до світанку спостерігачі за небом мають найкращі шанси побачити падаючі зірки, особливо якщо вони дивляться над південним горизонтом.

Довідково

Активність цього метеорного потоку почалася орієнтовно 12 липня і триває до 23 серпня. Але пік його активності припадає на 28-30 липня.

Астрономи сперечаються про походження метеорного потоку Дельта Водолія, і найбільш вірогідним кандидатом вважається сонячна комета 96P/Machholz. Куля пилу, каміння і льоду завширшки чотири милі робить повний оберт навколо Сонця трохи більше ніж за п'ять років.

Як краще спостерігати

Серед метеорів Дельти Водолія 5-10% залишають стійкі сліди: смуги іонізованого газу, що світяться, які видно протягом однієї-двох секунд після прольоту метеора. Оскільки телескопи і біноклі мають вузьке поле зору, експерти рекомендують спостерігати неозброєним оком, попередньо пристосувавшись до темряви.

Телескоп Hubble показав блакитну галактику з активним зореутворенням03.02.24, 03:44

"Щоб по-справжньому оцінити це вражаюче світлове шоу, вам потрібно, якщо можливо, втекти від вуличних ліхтарів і виїхати в сільську місцевість. Тоді це просто випадок лежачи обличчям догори на ковдрі з термосом із гарячим шоколадом, спостерігаючи та чекаючи, поки ці падаючі зірки розпливуться по небу", – пояснює професор Кетрін Хейманс, королівський астроном Шотландії.

NASA розмістило в космосі сонячні вітрила03.05.24, 04:03

Ігор Тележніков

Технології

Популярні

Новини по темі

У росії прорвало ще одну дамбу: є загиблий та постраждалі

 • 14389 переглядiв

У ПВК "вагнер" підтвердили загибель своїх найманців у Малі

 • 13003 переглядiв