livan-hotuietsia-do-vidpovidi-z-boku-izrailiu-pislia-udaru-po-holanskykh-vysotakh

Ліван готується до відповіді з боку Ізраїлю після удару по Голанських висотах

 • 12590 переглядiв

Ізраїль планує жорстку відповідь на ракетний удар з Лівану, що вбив 12 дітей на Голанських висотах. Дипломати намагаються запобігти ескалації між Ізраїлем та 'Хезболлою'.

Ліван готується до можливого великомасштабного удару після того, як кабінет безпеки Ізраїлю санкціонував військову відповідь на ракетний удар з території Лівану, унаслідок якого в суботу загинули 12 підлітків та дітей на футбольному полі на Голанських висотах. Про це УНН повідомляє із посиланням на France24.

Деталі 

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу в понеділок заприсягся дати "жорстку" відповідь на удар, унаслідок якого загинули діти на Голанських висотах, у той час, як дипломати намагалися стримати ескалацію між Ізраїлем і "Хезболлою".

Відвідавши місце ракетного удару, внаслідок якого загинули 12 дітей у місті Мадждаль-Шамс, Нетаньягу сказав: "Держава Ізраїль не залишить і не може залишити це без уваги. Наша відповідь буде, і вона буде суворою".

Боррель засудив ракетний обстріл Голанських висот, загинуло 12 осіб28.07.24, 03:21

Ізраїль і США поклали відповідальність за удар на підтримуваний Іраном ліванський рух "Хезболла", який практично щодня веде вогонь з ізраїльськими військами після початку війни в Газі між бойовиками ХАМАС та Ізраїлем на початку жовтня.

Міністр закордонних справ Лівану Абдалла Бу Хабіб заявив, що дипломати працюють над тим, щоб стримати очікувану відповідь Ізраїлю. "Ізраїль піде на обмежену ескалацію, а "Хезболла" відповість обмежено... Це ті запевнення, які ми отримали", - сказав Бу Хабіб в інтерв'ю місцевій телекомпанії Al-Jadeed.

Кілька аналітиків заявили AFP, що, найімовірніше, так і буде, оскільки Ізраїль побоюється вести війну на два фронти.

МЗС радить українцям утриматись від поїздок до Лівану29.07.24, 19:59

Сполучені Штати, Франція та інші країни намагаються стримати ескалацію, додав Хабіб, а прем'єр-міністр Лівану Наджиб Мікаті заявив, що "тривають переговори з міжнародними, європейськими та арабськими сторонами, щоб захистити Ліван і відвести від нього небезпеку".

У понеділок представник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що він "упевнений" у тому, що масштабнішої війни вдасться уникнути.

Новий президент Ірану Масуд Пезешкіан, чия країна підтримує "Хезболлу" і ХАМАС, застеріг Ізраїль від нападу на Ліван, який, за його словами, був би "великою помилкою з важкими наслідками".

У понеділок Пезешкіан поговорив із президентом Франції Еммануелем Макроном, і Єлисейський палац повідомив, що Макрон сказав своєму колезі, що "необхідно зробити все можливе, щоб уникнути військової ескалації", і закликав Тегеран "припинити підтримку сил, що дестабілізують".

"Хезболла" заперечує відповідальність за ракетний обстріл Мадждаль-Шамса, хоча угруповання заявило про кілька ударів по позиціях ізраїльських військових того дня.

Популярні

Новини по темі

Харківщина: ворог вранці вдарив по Куп'янську, є поранений

 • 19181 переглядiв

Дощі та вітер: прогноз погоди на сьогодні

 • 26565 переглядiв

Атака на Херсонщині: 8 людей отримали поранення

 • 23876 переглядiв

У межах доби окупанти втратили 1060 військових та 25 танків

 • 24284 переглядiв

Ворог обстріляв Дніпропетровщину: жертв немає

 • 27914 переглядiв

За добу терористи завдали 440 ударів по Запорізькій області

 • 30384 переглядiв