ukenru
kurinnya-vbivaye-8-milyoniv-lyudey-za-rik-vooz

Куріння вбиває 8 мільйонів людей за рік - ВООЗ

 • 64577 переглядiв

КИЇВ. 30 травня. УНН. Щороку куріння в глобальному масштабі обертається загибеллю восьми мільйонів чоловік, включаючи тих, хто не курить сам, але змушений вдихати тютюновий дим. Одне з головних наслідків пристрасті до тютюну - рак легенів. Про це нагадують у Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) напередодні Всесвітнього дня без тютюну, який щорічно відзначається 31 травня, передає УНН.

У глобальному масштабі тютюн вбиває 8 мільйонів чоловік в рік. У їх числі - майже мільйон тих, хто не курить, які страждають від так званого пасивного куріння - тютюнового диму, що виходить від тих, які палять з їх оточення.

Проблема вживання тютюну особливо актуальна для Європейського регіону ВООЗ, де курять 209 млн осіб. Це 29 відсотків населення країн регіону - найвища частка курців серед населення в порівнянні з іншими регіонами. Причому серед європейських жінок частка курців становить понад 20 відсотків - в той час як в глобальному масштабі курить лише 7 відсотків жіночого населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У минулому році за куріння в заборонених місцях виписали штрафів на 5,7 млн грн

Цього року Всесвітній день без тютюну присвячений впливу куріння на органи дихання. У доповіді наголошується, що 9 з 10 смертельних випадків в Європейському регіоні ВООЗ, викликаних раком трахеї, бронхів і легенів, обумовлені пристрастю до тютюну. Іншими словами, 90 відсотків усіх випадків раку легенів можна запобігти, відмовившись від цієї шкідливої звички. У 2018 році в регіоні з курінням було пов'язано 18 відсотків смертей від усіх неінфекційних захворювань і 27 відсотків смертей від раку.

Найвищі показники куріння в країнах СНД, а найнижчі - в 15 державах Євросоюзу. Наприклад, в Росії частка курців становить 60 відсотків населення, а в Ісландії - 16 відсотків. Найбільше скорочення кількості курців сталося в Австрії та Білорусі, а ось в Киргизстані та Молдові частка курців зростає і, імовірно, буде збільшуватися і далі.

В останні роки в регіоні намітилася тенденція до зниження тютюнової залежності, особливо серед молоді. Однак прогрес поки не дуже вражає.

Нагадаємо, Рада відхилила законопроект щодо захисту здоров'я від впливу тютюнового диму

Українські Національні Новини

Здоров'я