kryminalna-sprava-proty-holovnoho-yurysta-natsbanku-zymy-stavyt-pid-sumniv-usi-ukhvaleni-nym-rishennia

Кримінальна справа проти головного юриста Нацбанку Зими ставить під сумнів усі ухвалені ним рішення?

 • 113560 переглядiв

Кримінальна справа проти головного юриста Нацбанку Зими ставить під сумнів усі ухвалені ним рішення?

Кримінальне провадження проти директора юридичного департаменту Національного банку України Олександра Зими, імовірно, матиме серйозні наслідки не лише для його репутації, але й для функціонування всього регулятора. Як голова юридичного департаменту Нацбанку Зима відповідає за розробку та правове обґрунтування ключових рішень, що впливали та впливатимуть на фінансову систему країни. Однак його причетність до порушень законодавства може поставити під сумнів правомірність і легітимність рішень, ухвалених ним на посаді, пише УНН.

Юридичний департамент Нацбанку відіграє критичну роль у забезпеченні правової основи для всіх рішень, ухвалених регулятором. Зима, як керівник цього департаменту, безпосередньо відповідальний за юридичну експертизу документів, що стосувалися фінансових регуляцій, банківських операцій та міжнародних угод. Проте головний юрист НБУ опинився у центрі скандалу. Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження, у якому розслідує ймовірне зловживання владою чи службовим становищем посадовцем.

Кримінальна справа стосується листа Національного банку України до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за підписом Олександра Зими, яким він рекомендував Фонду відкликати позови, подані банком "Конкорд" проти НБУ.  У документі йшлося про чотири позови банку до НБУ, у яких "Конкорд" вимагав скасувати штрафи на загальну суму майже 63,5 мільйона гривень. Ці позови були подані ще до того, як Нацбанк ухвалив рішення про ліквідацію "Конкорду" й увів туди тимчасову адміністрацію.

Пізніше Шевченківський районний суд Києва визнав потерпілою співзасновницю банку "Конкорд" Юлію Сосєдку у цьому кримінальному провадженні. Адже, за словами свівласниці "Конкорду" Олени Сосєдки, своїми вказівками Зима позбавив акціонерів банку їхнього конституційного права на справедливий суд.

Експерти, опитані УНН, вказують, що такі дії головного юриста Нацбанку кидають тінь на весь регулятор. Вони, зокрема, можуть підірвати довіру до всіх ухвалених ним рішень, оскільки виникає обґрунтований сумнів у їхній правовій чистоті та відповідності законодавству.

Адже, якщо розслідування підтвердить порушення або неправомірні дії з боку Зими, це може призвести до необхідності перегляду або навіть скасування й інших, увалених ним рішень. Це стосується як внутрішніх регуляторних актів, так і міжнародних угод, укладених за участю Нацбанку. Така ситуація може створити правову невизначеність, яка загрожує стабільності фінансової системи та підриває довіру інвесторів.

Кримінальна справа проти головного юриста Нацбанку завдає серйозного удару по репутації регулятора. За словами експертів, ця ситуація може викликати, у тому числі у міжнародних партнерів, сумніви щодо прозорості і неупередженості процесів у центральному банку, а також щодо здатності установи ефективно виконувати свої функції. Міжнародні партнери та фінансові організації, які співпрацюють з Україною, можуть поставити під питання доцільність подальшої співпраці та надання фінансової підтримки.

Експерти наголошують: важливо, щоб Нацбанк оперативно відреагував на ситуацію, забезпечив прозорість розслідування та вжив заходи для збереження довіри до своїх рішень та своєї діяльності в цілому. Цьому, на їхню думку, сприятиме звільнення Зими, або ж як мінімум його відсторонення від виконання обов'язків.

Популярні

Новини по темі

У Миргороді на Полтавщині повідомили про звук вибуху

 • 24893 переглядiв