ukenru
kontroleri-rozpovili-za-yakimi-kriteriyami-v-yes-obirayut-ukrayinsku-kuryatinu

Контролери розповіли, за якими критеріями в ЄС обирають українську курятину

 • 6488 переглядiв

КИЇВ. 17 липня. УНН. Лише двоє українських виробників мають право ввозити курятину до ЄС. Це агрохолдинг "Миронівський хлібопродукт" (ТМ Наша Ряба) та "Пан Курчак". Обидві компанії мають доступ до європейського ринку, бо відповідають 14 критеріям регламенту ЄС. Яким саме, УНН розповіли у Держпродспоживслужбі.

Так, по-перше, на вказаних підприємствах запроваджена програма, яка заснована на принципах системи НАССР.

По-друге, м'ясо птиці на підприємствах виготовляється відповідно до спеціальних гігієнічних правил та маркується ідентифікаційним знаком.

Крім того, вироблена на підприємствах продукція має бути визнаною придатною для споживання людиною внаслідок проведення перед- та післязабійного огляду.

Продукція експортерів української курятини в ЄС повністю відповідає чинним вимогам щодо мікробіологічних критеріїв для харчових продуктів.

Дозволене до експорту у ЄС м'ясо птиці має бути отриманим від птиці, яка:

- походить з територій, вільних від високо патогенного грипу птиці;

- не була вакцинована проти грипу птиці;

- походить з господарств, на які не були накладені жодні обмеження щодо хвороб тварин;

- не була забита за схемою здоров'я тварин у разі контролю чи знищення будь-якої хвороби птиці;

- протягом транспортування до забійного пункту не контактувала з птицею, інфікованою високо патогенним пташиним грипом чи хворобою Ньюкасла;

- не контрактувала під час забою, обробки, зберігання та транспортування з птицею чи м'ясом, що мають нижчий статус здоров'я;

- з якою перед та під час забою на бійні поводилися так, як того вимагає законодавство ЄС.

Якщо усіх цих критеріїв виробник дотримується, він може претендувати на право поставляти свою продукцію в країни ЄС. Втім, на сьогодні, як було вже зазначено, контроль ЄС пройшли лише два виробники.

Абсолютним лідером з експорту української курятини, як повідомляв УНН, є "Миронівський хлібопродукт". Його доля в загальному експорті - 88%.

Українські Національні Новини

Економіка