ukenru
kitay-skhvaliv-protikovidnu-vaktsinu-sinovac-taku-zamovila-ukrayina

Китай схвалив протиковідну вакцину Sinovac. Таку замовила Україна

 • 19485 переглядiв

КИЇВ. 6 лютого. УНН. Китайський регулятор схвалив для широкого застосування вакцину від коронавірусу компанії Sinovac Biotech. Про це в суботу, 6 лютого, заявили в компанії, передає УНН.

Цитата:

“Національне управління з виробництва лікарських препаратів (Китаю - ред.) схвалило розробку нової вакцини, інактивованої коронавірусом”, — йдеться в повідомленні.

Деталі

Це друга вакцина від COVID-19, що отримала зелене світло для широкого застосування в Китаї після того, як в грудні була схвалена вакцина, розроблена Пекінським інститутом, що входить до державної Китайської національної фармацевтичної групи (Sinopharm).

Як зазначає AFP, йдеться про "умовне схвалення" на другу вакцину від COVID-19 у країні - CoronaVac від Sinovac.

"Умовне схвалення" було базоване на результатах третьої фази клінічних випробувань CoronaVac за кордоном. Остаточні дані досліджень ще не доступні, і результати її ефективності і безпеки вимагають подальшого підтвердження, йдеться в заяві Sinovac, яку цитує Global Times.

Вакцина вже впроваджена для груп підвищеного ризику зараження коронавірусом, але суботнє схвалення китайської влади дозволяє використовувати її серед широкого загалу, уточнює AFP.

Умовне схвалення допомагає просувати на ринок ліки для надання невідкладної допомоги в тих випадках, коли клінічні випробування ще не відповідають стандартам, але показують, що методи лікування будуть працювати.

Схвалення було отримано після декількох випробувань вакцини - як всередині країни, так і закордонних, зокрема у Бразилії і Туреччині, йдеться в заяві Sinovac.

Ситуація з вакцинацією від COVID-19 в Україні

Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Такі заяви лунають на тлі оприлюднених результатів досліджень щодо ефективності цієї вакцини у 50,38% у Бразилії, яка також домовилася про цю вакцину і вже почала масово щеплювати людей 18 січня. Вакцину також вже почали застосовувати у Туреччині та Індонезії - з 13-14 січня.

Міністр охорони здоров'я Маским Степанов раніше заявляв, що у лютому Україна повинна отримати 700 тисяч доз китайської вакцини Sinovac.

Він також оголосив 5 лютого, що Україна отримала підтвердження на поставку 12 млн доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca і Novavax.

Водночас Україна долучилася до глобальної ініціативи COVAX. Україна може отримати 16 мільйонів доз вакцини від COVID-19 за ініціативою COVAX. Очікується, що безплатно.

На сьогодні відомо, що в Україну повинні поставити 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX. Окрім того очікується, що в межах глобальної ініціативи COVAX Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.

Старт вакцинації в Україні очікується у середині лютого.

Варто відзначити, що раніше головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявляв, що якщо китайська вакцина компанії Sinovac Biotech, на поставку якої Україна уклала контракт, не пройде фінальну стадію клінічних випробувань, кошти Україні повернуть в повному обсязі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: AstraZeneca і Novavax, Sinovac і Pfizer: чим будуть колоти українців

Українські Національні Новини

Здоров'я