kholdynh-fridmana-abhh-podav-pozov-proty-ukrainy-ta-vymahaie-1-mlrd-dolariv

Холдинг Фрідмана ABHH подав позов проти України та вимагає 1 млрд доларів

 • 46810 переглядiв

ABHH Holding подав позов проти України в МЦВІС на суму понад 1 мільярд доларів, звинувачуючи Україну в незаконній експропріації "Сенс Банку".

Компанія ABH Holdings S.A. (ABHH) подала позов проти України та вимагає повної компенсації за "незаконну експропріацію" "Сенс Банку" (раніше — Альфа-банк) українською владою шляхом "примусової націоналізації". Про це йдеться у пресрелізі, який опубліковано на сайті ABH Holdings S.A, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що позов подано до Міжнародного центру з вирішення інвестиційних суперечок (ICSID), провідного світового органу з вирішення спорів між інвесторами та державою під егідою Світового банку у Вашингтоні, округ Колумбія (США).

Заявлена сума становить понад один мільярд доларів США. Правовою підставою позову є Договір між Бельго-Люксембурзьким економічним союзом та урядом України про взаємне сприяння та захист інвестицій

йдеться у повідомленні.

У ABHH зауважили, що у запиті на арбітраж детально описується серія "свавільних, непропорційних, необґрунтованих та дискримінаційних кроків України, які призвели до експропріації" банку шляхом примусової націоналізації.

Поєднуючи методи корпоративного рейдерства та військової спекуляції, українська влада незаконно відібрала банк у його законних власників, бенефіціарів та акціонерів, включаючи UniCredit Bank та The Mark Foundation for Cancer Research. ABHH усвідомлює, що Україна, не маючи реальної надії на законну перемогу в цьому арбітражі, бере участь у залаштунковій кампанії звинувачень у різних вигаданих порушеннях з боку акціонерів ABHH. Основою цього є види безпідставних і незаконних кримінальних звинувачень, які традиційно були частиною моделей корпоративного рейдерства колишніх радянських держав

йдеться у повідомленні.

Контекст

ABH Holdings S.A. приватна інвестиційна холдингова компанія (працює в основному через Альфа-Банк, Росія) зі штаб-квартирою в Люксембурзі, що має інвестиції в банківські групи в Україні, країнах СНД і Європи. Належить групі бізнесменів, серед яких і російський підсанкційний олігарх Михайло Фрідман.

СБУ оголосила в розшук російського олігарха Фрідмана20.12.23, 19:52

Лілія Подоляк

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    На Хмельниччині прогриміли вибухи

     • 35545 переглядiв

    У Росії заявили про збиття чотирьох ракет над Кримом

     • 35142 переглядiв

    У Криму в районі Євпаторії лунають потужні вибухи

     • 35451 переглядiв