ukenru
kazakhstan-pereyde-z-kirilitsi-na-latinitsyu

Казахстан перейде з кирилиці на латиницю

 • 19362 переглядiв

КИЇВ. 12 квітня. УНН. Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв доручив уряду почати підготовку до переходу казахського алфавіту на латиницю, передає УНН з посиланням на ВВС.

Як зазначає видання, президент Казахстану Н.Назарбаєв написав статтю в газеті "Егемен Казахстан" в якій повідомляє, що доручив уряду розпочати підготовку до переходу казахського алфавіту на латиницю.

"Ми почнемо підготовчу роботу. Уряд повинен скласти графік для переходу казахської мови на латиницю", - йдеться в статті президента.

Видання повідомляє, що за словами президента, єдиний стандарт нового казахського алфавіту і графіки на латиниці має бути розроблений до кінця 2017 року після консультацій з науковцями та представниками громадськості. Завершити перехід на латиницю планується до 2025 року.

Також наголошується, що на думку Н.Назарбаєва, перехід Казахстану на кирилицю в 1940 році мав політичний характер.

"Сьогодні діти в школі вчать англійську мову і без проблем засвоюють латинські букви. Тому для молодого покоління не буде ніяких проблем... Ми повинні в 2018 році почати підготовку фахівців для навчання новому алфавіту і почати готувати підручники на латиниці", - відзначив президент.

Як додає видання, сьогодні латинський варіант казахського алфавіту використовується казахською діаспорою в Туреччині і деяких західних країн, однак ніякого офіційного статусу не має. Також існує казахський арабський алфавіт, яким теж користуються переважно емігранти з Казахстану.

Нагадаємо, 14 березня 2017 року конституційні зміни про перерозподіл повноважень між гілками державної влади вступили в силу в Казахстані.

Українські Національні Новини

Новини Світу