italiia-planuie-vidnovyty-yadernu-enerhetyku-v-kraini-ft

Італія планує відновити ядерну енергетику в країні - FT

 • 10973 переглядiв

Італія планує відновити ядерну енергетику, прийнявши закон, який дозволить інвестувати в малі модульні ядерні реактори, які можуть бути введені в експлуатацію протягом 10 років, з тим, щоб до 2050 року ядерна енергія становила щонайменше 11% від загального обсягу споживання електроенергії в країні.

Правий уряд прем’єр-міністерки Італії Джорджії Мелоні планує відновити ядерну енергетику. Останню АЕС в країні закрили 35 років тому, аби знизити викиди вуглецю. Про це заявив міністр навколишнього середовища та енергетичної безпеки Італії Джільберто Пікетто-Фратін повідомляє Financial Times, пише УНН.

Деталі

За словами міністра екології та енергетичної безпеки Італії Джільберто Пічетто Фратіна, Рим планує ухвалити закон, аби уможливити інвестиції в малі модульні ядерні реактори, які можуть бути введені в експлуатацію протягом 10 років.

Він зазначив, що, згідно з планом, на атомну енергетику має припадати щонайменше 11% від загального споживання електроенергії в країні до 2050 року, оскільки Італія прагне зменшити свою залежність від імпортованого викопного палива.

Щоб мати гарантію безперервного постачання чистої енергії, ми повинні ввести квоту на ядерну енергію,

- підкреслив міністр.

Крім того, в уряді Мелоні скептично ставляться до відновлюваних технологій, таких як сонячна і вітрова енергетика, які, як стверджує Фратіна, "не можуть забезпечити необхідну безпеку".

Він заявив, що Рим також стурбований надмірною залежністю від сонячних панелей, які здебільшого виробляються в Китаї.

Зрозуміло, що розвиток сонячної енергетики тісно пов'язаний з імпортом з Китаю ... країни, яка має дуже контрольовану урядом систему підприємств, що може бути як політичним, так і комерційним інструментом,

- пояснив міністр.

Крім того, малі атомні електростанції є більш ефективними, оскільки для виробництва 300 МВт потрібно лише чотири гектари землі, що становить лише малу частку землі, необхідної для сонячних парків.

Він висловив упевненість, що історичну "огиду" італійців до ядерної енергетики, яка сформувалась після аварії на Чорнобильській АС, можна подолати, враховуючи, що новітні технології мають "різні рівні безпеки і приносять користь сім'ям і підприємствам".

Довідково

У 1960-х і 1970-х роках Італія побудувала чотири атомні електростанції, плануючи амбітне розширення своїх ядерних потужностей. Втім, після трагедії на Чорнобильській АЕС у в 1986 році італійці переважною більшістю голосів проголосували на національному референдумі за припинення субсидій на розробку нових реакторів.

Так, на тлі сплеску антиядерних настроїв Італія вирішила закрити всі існуючі атомні електростанції, остання з яких припинила роботу в 1990 році.

Італія збільшить допомогу Україні до 2% ВВП10.07.24, 03:00

Популярні

Новини по темі

Італія планує відновити ядерну енергетику в країні - FT

 • 10973 переглядiв

На півдні сьогодні знищили вже 4 ворожі дрони-розвідники

 • 18868 переглядiв