insight-news-media-vyiavyly-nyzku-rehionalnykh-zmi-zareiestrovanykh-v-rosii

Insight News Media виявили низку регіональних ЗМІ, зареєстрованих в росії

 • 85512 переглядiв

Insight News Media виявили низку регіональних ЗМІ, зареєстрованих в Росії, які видають себе за українські. Ці сайти поширюють російську пропаганду та дезінформацію, намагаючись підірвати довіру до українського уряду.

У список входять сайти з майже ідентичним дизайном та російською військовою символікою (Z). Всі вони розташовані на доменах .ru, зареєстровані у москві та обслуговуються через одну російську IP-адресу, що підтверджує, що ці так звані "регіональні українські ЗМІ" використовують один і той самий сервер в росії.

Пише УНН з посиланням на Insight News Media.

Ці "новинні" сайти, створені росіянами, пропагують наративи аналогічні до тих, які присутні в російських державних медіа, особливо акцентуючи на антимобілізаційних настроях серед українців, тим самим підриваючи зусилля української армії. Аналіз вмісту та серверних даних підтверджує, що ці ресурси є частиною добре організованої російської пропагандистської мережі, метою якої є сіяння хаосу в Україні та підрив довіри до українського уряду.

Пропагандистські сайти, зокрема створені для західних регіонів України, демонструють амбіції росії контролювати всю територію України, а не тільки Донбас чи інші східні області. Вони сприяють поширенню пропаганди та дезінформації, намагаючись маніпулювати думками українців, особливо на територіях, окупованих росією.

Однією з цілей цих сайтів є дестабілізація західної підтримки України та припинення надання військової та фінансової допомоги. Вони служать інструментами для проведення інформаційних операцій, розповсюджуючи фальшиві новини та дезінформацію.

Кремль використав подібні методи для створення мережі "Правда" у Європі, що було викрито французьким агентством Viginum у 2023 році як частину широкомасштабної дезінформаційної кампанії. Незважаючи на спроби обмежити її вплив, мережа "Правда" продовжила своє розширення в Європейському Союзі, створивши веб-сайти на кількох мовах, які використовують термін "правда" у своїх доменних назвах, такі як pravda-en.com, pravda-fr.com, pravda-de.com, pravda-es.com, де вміст дублюється для різних країн.

Нагадаємо

На тимчасово окупованих територіях росіяни досі не можуть повноцінно запустити в роботу ряд своїх фейкових структур. Причиною є дефіцит колаборантів.

Популярні

Новини по темі

Ворог вкотре обстріляв Херсонщину: є постраждалі

 • 35891 переглядiв