inozemni-postachalnyky-na-pochatku-povnomasshtabnoi-viiny-stvoryly-defitsyt-elektroniky-ta-pobutovoi-tekhniky-v-ukraini

Іноземні постачальники на початку повномасштабної війни створили дефіцит електроніки та побутової техніки в Україні

 • 361809 переглядiв

Іноземні постачальники електроніки та побутової техніки на початку повномасштабного вторгнення "поставили на паузу" співпрацю з українськими компаніями або ж взагалі пішли з ринку, що негативно вплинуло на роботу магазинів в Україні та призвело до дефіциту певних товарів, пише УНН.

Як зазначили у "Асоціації рітейлерів України" (RAU) в коментарі УНН, відмова деяких іноземних постачальників працювати з Україною призвела до дефіциту товарів та зростання цін на деякі категорії продукції.

Це вкрай негативно вплинуло на фінансовий стан та роботу мереж магазинів електроніки та побутової техніки, адже вони майже повністю залежали від імпорту. До того ж, це все відбувалося на тлі активних бойових дій, які також завдали колосальних збитків українському бізнесу.

Коли ж вендори почали поступово відновлювати роботу в Україні, вони змінили умови співпраці з українськими компаніями, зокрема почали вимагати повну переоплату замість відстрочення платежів.

Це ускладнило і без того не найкращий фінансовий стан компаній і вони були змушені адаптувати свої бізнес-моделі до нових умов.

Деяким українським компаніям довелося вдаватись до вимушених рішень для того, щоб зберегти свій бізнес. Наприклад, мережа техніки і електроніки Eldorado ініціювала процедуру досудової санації для того, щоб розрахуватися з боргами перед постачальниками, що виникли внаслідок бойових дій в Україні. Так, у кінці квітня Господарський суд Києва затвердив план досудової санації, згідно з яким Eldorado гарантовано погашає 30% від суми заборгованості протягом п’яти років, 30% - підлягають списанню і ще 40% кредитори отримають після відшкодування збитків, завданих росією.

Повномасштабна війна змінила ринок ритейлу: які вимоги перед компаніями ставили вендори04.07.24, 15:18

Додамо

Український підприємець, засновник міжнародної бізнес-спільноти Board Андрій Длігач зазначав, що через початок широкомасштабного вторгнення перед представниками українського бізнесу постало багато викликів. В першу чергу – можливість забезпечити власних працівників і виробничі потужності безпечними умовами праці, а тому бізнес почав релокуватися. 

Друга проблема – руйнація логістичних шляхів, у результаті чого виникли дефіцити і по компонентах, і по сировині у більшості сфер. Третя проблема, з якою зіштовхнувся бізнес, – фінансові ресурси, все моментально здорожчало, погіршилася ситуація з кредитуванням, здорожчали борги тощо.

Окрім того, вплинув на роботу бізнесу і від’їзд кадрів за кордон. Деякі працівники все ж лишилися працювати віддалено, але частина звільнилася.

Лілія Подоляк

Слайдер

Популярні

Новини по темі