infliatsiia-v-rosii-dosiahla-9percent-na-tli-viiny-v-ukraini

Інфляція в Росії досягла 9% на тлі війни в Україні

 • 103049 переглядiв

Росія стикається з економічними викликами через війну в Україні. Інфляція досягла 9%, Центробанк підвищив ключову ставку до 18%, а військові витрати стали основним фактором економічного зростання.

Росія, ведучи війну в Україні, стикається з серйозними внутрішніми економічними проблемами, зокрема, зростанням інфляції. Центральний банк Росії минулого року подвоїв ключову процентну ставку, намагаючись стримати ціни. Проте інфляція продовжує зростати і в цьому місяці досягла 9%. Зросли ціни на товари і послуги, зокрема, на картоплю (на 91%) та перельоти економ-класом (на 35%), пише The Wall Street Journal, передає УНН.

Деталі 

У п'ятницю Центробанк підвищив ключову ставку ще на два процентних пункти, довівши її до 18% річних. Інфляція стала характерною рисою російської військової економіки, на що впливають зростаючі військові витрати та нестача робочої сили, оскільки багато чоловіків працездатного віку йдуть на фронт або тікають з країни. Нові санкції США ускладнили міжнародні платежі та збільшили витрати імпортерів.

Попри те, що зростання цін не спричиняє економічну кризу чи соціальні хвилювання, воно свідчить про зростаючий дисбаланс в економіці. Прискорення інфляції означає, що військовий конфлікт стає для Росії дедалі дорожчим.

Олександра Прокопенко, колишній економіст Центрального банку Росії і науковий співробітник центру Карнегі, зазначає: "У боротьбі з інфляцією у російської влади немає хороших варіантів - вони не можуть зупинити війну, вони не можуть вирішити проблему зайнятості та припинити підвищувати зарплату населенню. Поки триває війна, інфляція залишатиметься високою".

У четвер Кремль заявив, що працює над вжиттям заходів для стримування цін, оскільки "певні інфляційні процеси викликають занепокоєння уряду і центрального банку". Перші місяці бойових дій в Україні призвели до рецесії в російській економіці, проте вона швидко відновилася завдяки державним і корпоративним зусиллям з обходу західних санкцій. Водночас в економіці відбулися більш масштабні перетворення, і уряд повернувся до військових витрат радянського зразка, що становлять близько 7% від ВВП. Сьогодні військові витрати є основним фактором економічного зростання.

Заводи, що виробляють танки, безпілотники та амуніцію для солдатів, працюють у кілька змін сім днів на тиждень. У травні Володимир Путін призначив нового міністра оборони Андрія Бєлоусова, макроекономіста і прихильника державного втручання в економіку. Економісти вважають, що це призначення підтверджує тісний зв'язок між економікою та війною.

Центральний банк з грудня минулого року утримував базову ставку на рівні 16%, але це практично не вплинуло на уповільнення інфляції. Крім того, уряд цього місяця скасував пільгову іпотеку під 8%, що, за словами експертів, сприяло утворенню бульбашки на ринку нерухомості. Аналітики J.P. Morgan зазначили, що жорстка грошово-кредитна політика в Росії "залишається загадковим явищем".

Василь Астров, економіст Віденського інституту міжнародних економічних досліджень (WIIW), заявив: "Процеси, що відбуваються, явно демонструють обмеженість грошово-кредитної політики в умовах збільшення державних витрат і складної ситуації на ринку праці. Центральний банк не може вплинути на податково-бюджетну політику і безсилий щодо демографії".

Доповнення

Центральний банк у недавньому звіті визнав, що для зниження інфляції знадобиться набагато більше часу, ніж спочатку передбачалося. Зростання цін наочно демонструє Індекс борщу, що включає популярні продукти, такі як буряк, сметана, м'ясо. Порівняно з минулим роком індекс борщу зріс на 26%.

Інфляція викликає у росіян спогади про економічну кризу 1990-х років. Багато хто обмежив себе у витратах, відмовився від поїздок під час відпусток. Інші вступили в спільноти в Telegram і діляться порадами про те, де знайти вигідні пропозиції.

Брак робочої сили посилює демографічна криза в країні. За даними Центрального банку, компаніям не вистачає як висококваліфікованих фахівців, так і робітників. Оборонний сектор за останні 18 місяців залучив понад півмільйона працівників із цивільного сектора. Але, незважаючи на це, підприємствам ОПК сьогодні не вистачає приблизно 160 тис. фахівців.

Через санкції США страждають і російські імпортери. Останніми місяцями істотно скоротився китайський експорт. Сповільнилася і торгівля Туреччини з Росією під тиском санкцій.

Василь Астров підсумував: "Зазвичай Росія та її партнери знаходили способи обійти санкції. Але довго це не повторюватиметься, оскільки США не зупиняться. Зрештою розплачуватися за це доведеться російським споживачам і підприємствам".

лукашенко прибув до росії для переговорів із путіним25.07.24, 11:45

Популярні

Новини по темі

Інфляція в Росії досягла 9% на тлі війни в Україні

 • 103049 переглядiв