ft-yes-nadast-krainam-chlenam-povnovazhennia-blokuvaty-import-rosiiskoho-hazu

FT: ЄС надасть країнам-членам повноваження блокувати імпорт російського газу

 • 39610 переглядiв

ЄС має намір дозволити країнам-членам заборонити імпорт газу з росії та білорусі. Ця пропозиція з'явилася в той час, коли ЄС все ще отримує близько 10% газу з росії

ЄС збирається надати країнам-членам блоку повноваження припинити імпорт газу з росії та білорусі майже через два роки після повномасштабного вторгнення москви в Україну, повідомляє Financial Times, пише УНН.

Деталі

"Будь-яка держава-член зможе заборонити компаніям з росії та білорусі купувати потужності у своїх газопроводах та терміналах скрапленого природного газу", - пише газета з посиланням на проект документа, запропонованого Брюсселем.

За словами високопосадовця блоку, ця пропозиція може надати енергетичним компаніям ЄС основу для виходу з контрактів з російськими постачальниками газу без необхідності виплати величезної компенсації.

Хоча блок із 27 членів поступово знизив свою залежність від російських енергоносіїв після вторгнення у лютому 2022 року, він, зазначає видання, як і раніше, отримує близько десятої частини поставок газу, включаючи СПГ, з країни. Деякі держави-члени, включаючи Австрію та Угорщину, як і раніше, сильно залежать від постачання з рф, пише видання.

"Європейська комісія хоче підштовхнути держави-члени до припинення імпорту газу, що залишився. Деякі держави-члени, включаючи Польщу та країни Балтії, відкрито вимагають більш жорстких заходів проти москви", - ідеться у матеріалі.

Згідно із проектом, як повідомляється, країнам-членам ЄС буде дозволено "частково або, де це виправдано, повністю обмежити" доступ до інфраструктури газовим операторам із росії та білорусі, "де це необхідно для захисту їхніх основних інтересів безпеки".

"Очікується, що переговорники з країн-членів ЄС та Європарламенту схвалять проект тексту у п'ятницю. Остаточна версія ще має бути офіційно схвалена (Євро)парламентом та державами-членами", - пише видання.

Замість повної заборони на імпорт російського газу, який міг би дестабілізувати ринки і якому чинили опір країни, які мають мало альтернатив, Єврокомісія, як зазначається, спробувала переконати столиці диверсифікувати свої джерела палива, поставивши перед ЄС мету звільнитися від російського викопного палива до 2027 року.

За даними Євростату, у третьому кварталі 2023 року росія забезпечила близько 12 відсотків загального імпорту газу до ЄС.

Зростання імпорту російського СПГ минулого року викликало особливе занепокоєння, не в останню чергу тому, що воно є найважливішим джерелом фінансування москви для її військових дій проти України, пише видання.

У серпні FT повідомила, що ЄС імпортує рекордні обсяги надохолодженого палива з рф, попри встановлену до 2027 року мету.

Єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон неодноразово закликала уряди країн ЄС зайняти жорсткішу позицію, заявивши на конференції у Варшаві у вересні, що країни блоку "мають скоротити експорт російського СПГ, щоб повністю відмовитися від нього".

Бельгія та Іспанія, які мають великі регазифікаційні термінали для рідкого палива, як повідомляється, цього року стали найбільшими імпортерами російського СПГ після Китаю.

Нідерланди заборонили нові контракти на перевалку російського СПГ, які включають перевалку газу між російськими арктичними криголамними суднами та танкерами, які доставляють паливо до країн з помірнішим кліматом, особливо в Азію.

Але Бельгія, Іспанія та Франція дозволили продовжити імпорт та реекспорт російського СПГ, аргументуючи це тим, що їхнім компаніям важко відмовитися від існуючих контрактів.

Інші країни, включаючи Німеччину, також використовують СПГ, що імпортується через інші країни Західної Європи.

ЄС запропонував, щоб блок розширив заходи, ухвалені під час газової кризи минулого року, для стабілізації цін шляхом скорочення попиту на газ на 15 відсотків та продовження обмеження цін ще на рік.

Продовження має бути погоджено міністрами енергетики ЄС 19 грудня, але може бути замінене п'ятничною угодою, якщо держави-члени вживуть заходів щодо припинення постачання з росії, вказує FT.

Нагадаємо

23 грудня 2022 року ЄС затвердив стелю цін на газ на рівні 180 євро/МВт-год.

Популярні

Новини по темі