ukenru
ekspert-rozpoviv-chi-mozhna-vzhe-kupuvati-kavuni-i-dini

Експерт розповів, чи можна вже купувати кавуни і дині

 • 18964 переглядiв

КИЇВ. 11 липня. УНН. Купуючи кавуни і дині, завжди є ризик потрапити на продукт, сповнений нітратів і не тільки. Якість баштанних завжди залежить, насамперед, від порядності виробника. Безпечніше робити такі покупки сьогодні в супермаркетах, а не на ринках, оскільки зберігається можливість пред’явити претензію і добитися компенсації лікування в разі можливого отруєння. Про це в коментарі УНН розповів експерт, директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

“Купуючи зараз кавуни і дині — є ризики, і вони не завжди пов’язані з нітратами. Нещодавно перевіряли точку, дивлюся — кавуни нарізають. Наприклад, ви самотня людина і хочете взяти кавун не цілий, а берете половинку або чверть. Щоб кавун розрізати — його ж потрібно спочатку помити. Але навіть в супермаркетах не миють перед цим, а на ринках — взагалі мовчу. І таким чином, все що було на цьому ножі і прилавку, опиняється на кавуні — далі ви заносити це собі в організм. А це може бути і гепатит А, і кишкові палички якісь. Ризики неймовірні, і це набагато страшніше, ніж нітрати”, - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За масові отруєння в Україні не карають

Несміянов уточнив, що баштанові, яку вирощують на півдні України — їсти можна. Але навіть в сезон ніхто не застрахований від підвищення нітратів у таких ягодах. Як правило, менш якісні кавуни і дині продають на стихійних ринках.

“Щодо нітратів — ми зараз катаємося по полях, ми перебуваємо на півдні України, вже дивимося навіть персики. Кавуни пішли в хід добре, диню пробували, — дуже навіть нічого. Те, що бачили ми, — їсти можна. Але навіть в сезон може бути підвищена кількість нітратів, тому що все залежить від виробника. І якщо продукція сумнівна, її найкраще скинути на стихійні ринки і базари”, - сказав експерт.

В цілому ж, купувати продукти і сезонні фрукти з овочами безпечніше в супермаркетах.

“У нас на ринки завозять незрозуміло що, а про стихійні ринки — я взагалі мовчу. І нічого ви там не пред’явите, що б з вами не трапилося після вживання продуктів з ринку. У супермаркетах, якщо ви купуєте товар, то можете бути спокійні. Якщо щось пішло не так — вам як споживачеві взагалі переживати не варто. Всі моменти пов’язані, не дай Бог, з лікуванням повинні закрити. І на практиці таки закривають представники магазина. Для них, правда, головне, щоб все це було по-тихому”, - пояснив він.

Як писав УНН, безпеку харчових продуктів українцям ніхто не гарантує.

Також нагадаємо, що ВООЗ закликала уряди країн оголосити безпеку продуктів харчування пріоритетним питанням охорони здоров’я.

Українські Національні Новини

Суспільство